Скандалният продуцент Харви Уайнстийн е отхвърлил обвиненията в сексуален тормоз, отправени от актрисата и носителка на "Оскар" Лупита Нионго, съобщи Контактмюзик.

Звездата от филма "12 години в робство" е сред десетките жени, обвинили 65-годишния продуцент в подобни деяния.

Уайнстийн отрича твърдението на Лупита Нионго, че се е опитал да свали панталоните си пред нея и е поискал да й направи масаж.

Нионго е разкрила, че в опит да се измъкне от неловката ситуация, случила се преди години, е предложила тя да масажира продуцента.

Уайнстийн е отхвърлил нейната версия и е заявил, че след случката дори е получил покана от актрисата да я гледа в бродуейска постановка.

В изявление, направено от негов представител, се посочва: "Г-н Уайнстийн има различен спомен за събитията, но смята, че Лупита е брилянтна актриса и главна движеща сила за индустрията. Миналата година тя лично е поканила г-н Уайнстийн да я гледа в постановка на Бродуей".

В отговор на изявлението на продуцента Лупита Нионго е заявила, че няма да прави повече коментари.

Инцидентът, за който актрисата разказа за "Ню Йорк таймс", се е случил в дома на Харви Уайнстийн в Уестпорт, Кънектикът.

Нионго е била поканена на филмова прожекция, но 15 минути след началото й продуцентът я завел в спалнята си и я е попитал дали може да я масажира, докато в същото време децата му са си били у дома.

"Харви ме заведе в спалнята - неговата спалня, и заяви, че иска да ми направи масаж.

Първоначално реших, че се шегува, но разбрах, че не е така. За първи път, откакто го срещнах, се почувствах несигурна, дори леко се паникьосах. За да изляза от положението, му предложих аз да го масажирам, което би ми осигурило физически контрол над ситуацията. Така щях да знам къде са ръцете му през цялото време. Започнах да разтривам гърба му, за да си осигуря време и да обмисля как да се измъкна от нежеланата ситуация.

Не след дълго той изяви желание да свали панталоните си. Помолих го да не го прави и му казах, че това ще ме накара да се почувствам крайно неудобно. Той обаче явно беше решил да действа. Тогава аз тръгнах към вратата, повторих, че ситуацията е изключително неловка за мен и казах, че ако няма да гледаме филма, се налага да си тръгна, защото имам учебни занятия", пише Нионго в "Ню Йорк таймс".

След случката актрисата на няколко пъти се е срещала с продуцента, в това число и на парти след премиерата на филма "12 години в робство". Според думите й Уайнстийн й е казал, че се срамува за действията си и занапред ще се държи почтително.

Нионго обаче се е зарекла, че повече никога няма да работи с него. През 2014 г. актрисата е отхвърлила предложение да участва във филм на компания "Уайнстийн", на която продуцентът е съосновател и от която беше уволнен след избухването на скандала.

Междувременно световните агенции съобщиха, че на състояла се в петък пресконференция адвокатът на пожелала анонимност италианска актриса, обвинила Харви Уайнстийн в изнасилване, е заявил, че клиентката му е била "уплашена до смърт" след инцидента.

Адвокат Дейвид Ринг е казал пред репортерите, че клиентката му се е срещнала за кратко с Уайнстийн на фестивала "Лос Анджелис-Италия" през 2013 г. Тогава продуцентът "насилствено" е проникнал в хотелската й стая, завлякъл я в банята и я е изнасилил.

Неназованата актриса навремето не е съобщила за деянието, тъй като е била твърде уплашена.

Многобройните обвинения, отправени в последно време към Уайнстийн от други жени, са й дали кураж да проговори. Историята й беше публикувана в "Лос Анджелис таймс" в четвъртък.

Адвокатът е разкрил, че клиентката му е съобщила за сексуално посегателство и изнасилване в лосанджелиската полиция, която е започнала разследване.

Агенциите съобщават също, че на пресконференция в петък, на която е присъствала заедно с адвокатката си Глория Олред, бившата актриса Хедър Кер е обвинила Харви Уайнстийн, че я е принудил да докосне пениса му.

Инцидентът датира от 1989 г. Тогава Кер е изгряваща телевизионна и сценична актриса, чиято кариера приключва скоро след това. По думите й Харви Уайнстийн е хванал ръката й, поставил я е насилствено и я е задържал върху пениса си, подканвайки я да бъде "добра" и уверявайки я, че "в Холивуд нещата стават по този начин".

Разказвайки за инцидента, Хедър Кер е избухнала в сълзи, докато адвокатката й Глория Олред, утешавайки я, е заявила: "Харви, свършено е с теб и с другите като теб. Жените повече няма да търпят това".