Свързаните с интернет автомобили на компанията „Тесла“ могат да бъдат откраднати за минути, демонстрираха хакери. Белгийски компютърни специалисти показаха колко е лесно да се открадне автомобил Tesla Model X SUV само с приличащо на ключодържател устройство, което се свързва със скъпата кола чрез „Блутуут“ сигнал, пише „Вашингтон пост“.

Хакването и кражбата на скъпия автомобил, чиято цена започва от 80 000 долара, отнема едва 90 секунди. За целта хакерите са използвали оборудване на цена едва няколко стотин долара.

Ключодържателите на тези модели на „Тесла“ позволяват безжично отключване на колата чрез интернет връзка. Хакерите откриват обаче, че те не са по никакъв начин защитени и на практика всеки може да създаде такъв технологичен ключодържател.

Според хакерите тези дигитални ключодържатели са толкова незащитени, че на практика всеки такъв софтуер, с малко модификация, може да отключи автомобила на „Тесла“.

„Тъй като този механизъм не е правилно подсигурен, ние успяхме абсолютно безжично да компрометираме такъв ключодържател и да поемем пълен контрол над него. По този начин успяхме да се сдобием с валидни съобщения за отключване на автомобила“, коментират от компанията.

Целият процес по хакването и кражбата на автомобила е документиран във видеоклип.

От „Тесла“ нямат официален коментар по темата, но побързаха да пуснат ъпдейт на заключвата система.