Технологичната компания „Гугъл“ разследва необичаен казус, който набра скорост около анти-расистките протести по цял свят. Оказа се, че за определен период от време през последните дни от търсачката липсва снимка на бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил.

През уикенда потребители на най-големия портал за търсене сигнализираха в социалните мрежи, че снимка на Чърчил е изчезнала от списъка на „Гугъл“ с бивши премиери на Обединеното кралство.

Други потребители изразиха недоволоство, че снимки на Бенито Мусолини и Адолф Хитлер все още са налични в търсачката, но тази на Чърчил е изчезнала.

От „Гугъл“ коментираха, че не знаят каква е причината за липсващата снимка, но бързо поправили грешката. „Знаем, че снимка на сър Уинстън Чърчил липсва от търсачката ни. Извиняваме се на нашите потребители, това не е умишлено решение и работим по отстраняването на проблема“, написаха от компанията в „Туитър“.

Оказва се, че проблемът не е бил ексклузивно за Чърчил, а е засегнал снимките на няколко бивши първи министри, сред които Харолд Уилсън и Стенли Болдуин.

През последните дни на територията на Острова се разрази дебат около наследството на Уинстън Чърчил. Преди дни паметник на историческата личност в Лондон беше надраскан от вандали с надписи, че Чърчил е бил расист.

Още тогава премиерът на Великобритания Борис Джонсън коментира, че вандалските прояви са начин да „лъжем за историята си“ и анти-расистките протести били завзети от екстремисти.