Ниските температури, резките преходи от топло към студено, климатиците и завиването с много одеяла поставят кожата на изпитание през зимните месеци и това може да се превърне в проблем за мнозина. За това предупреди в студиото на „Тази събота” дерматологът д-р Анелия Здравкова.

По думите й студената част от годината е най-тежка за хората със суха или чувствителна кожа, както и децата. Препоръката й – както през лятото трябва да използваме хидратиращи продукти на водна основа, така през зимата е добре да подбираме такива, базирани на масла, за да защитим кожата от вредни влияния.

Като пример за подходящи и за деца продукти тя даде тези, които са на основата на масло от авокадо, невен, дори пречистен зехтин.

Здравкова беше категорична – козметиката, която ползваме, трябва да е хипоалергенна и тествана. Алергия е възможно да се появи даже от алое вера.

Каква е тайната на хубавата кожа? Добра хидратация, слънцезащита през цялата година, добра храна, достатъчно количество сън и… секс. „Сексът ни дава повече чувство за щастие, покачва ни хормоните на щастието, това подсилва кръвооросяването на кожата”, обясни д-р Здравкова.