„Гугъл“ обявиха, че правят своите карти по-детайлни и по-цветни. С новите промени ще бъде по-лесно да опознаем даден район и да разграничим природни обекти като плажове, гори и заледени върхове.

С новия ъпдейт Google Maps на практика става най-подробният атлас извън тясно специализираните платформи.

За да създадат детайлните карти, от „Гугъл“ използват алгоритми, с помощта на които разпознават природни обекти на сателитни снимки. Основно следят за безводни райони, лед и планини. Получените данни се наслагват върху картата и се прилагат цветове. Така например гъстите гори ще са оцветени в тъмно зелено, а тревните площи – в по-светло зелено.

Обновената версия ще бъде достъпна в 220 страни и територии. Допълнителни подобрения по пътните карти на Google Maps ще бъдат въведени и в избрани градове по света.

Улиците на Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско скоро ще бъдат изобразявани с много повече детайли. В приложението ще се виждат пешеходни пътеки, рампи и други важни характеристики на пешеходните зони, които да спомагат безопасността и удобното придвижване на всички.

Пускането на новите карти е съобразено с увеличаващия се брой пешеходци, сред които хора с увреждания и родители с детски колички, които избягват градския транспорт по време на пандемията. Затова и от „Гугъл“ планират да направят подобренията достъпни в още градове.