Когато фермер в Нов Южен Уелс, Австралия, за първи път вижда голям черен обект, стърчащ от земята в отдалечена част в имота си, той си помисля, че е изсъхнало дърво. Но при по-внимателно разглеждане и по-късно след проверка на експерти той научава, че е паднало от Космоса, пише Би Би Си.

Австралийската космическа агенция потвърди, че отломката е от капсула на "Спейс Екс" на Илон Мъск. Парчето метал, паднало вероятно на 9 юли, е открито миналата седмица във ферма в Нов Южен Уелс, на около пет часа път югозападно от Сидни.

Снимка: Ройтерс

Откритието - рядко и вълнуващо 

Експертите нарекоха откритието „рядко“ и „вълнуващо“, но заявиха, че подобни случаи може да зачестят.

"Беше едновременно вълнуващо и странно да видя всичко това отблизо, никога не съм виждал парче космически боклук да пада по този начин", каза за АФП Брад Такър, астрофизик, който посетил фермата.

Находката в полето му напомнила за научната фантастика "2001: Една одисея в Космоса".

Професор по астрофизика в британския университет "Уоруик" се съгласи, че е много рядко космически отломки да се ударят в земята.

Снимка: Ройтерс

„Въпреки че всеки ден на Земята падат обекти от Космоса, по-голямата част от тях се приземяват в океаните“, каза той.

Парчето метал е от капсулата "Крю-1" след навлизането ѝ в земната атмосфера през 2021 г. В съседни имоти са открити други космически отломки, които може да са от мисията на "Спейс Екс". Затова от Австралийската космическа агенция отправиха призив всеки, който се натъкне на други предмети, да се свърже чрез горещата линия, създадена от „Спейск Екс“.

Има 10% вероятност един или повече души да бъдат убити от космически отломки 

Притеснително се оказва проучване, публикувано през юли, според което има 10% вероятност един или повече души да бъдат убити от космически отломки през следващото десетилетие. Все пак обаче учените казват, че вероятността човек да пострада е почти нулева.

Единственият регистриран случай на ударен човек до момента е на жена, която не е пострадала, когато парче космическа отломка е паднало върху рамото ѝ в Оклахома, САЩ, през 1997 г.

Снимка: Ройтерс

Други инциденти включват повреди на сгради в Кот д'Ивоар през 2020 г. от парчета от китайска ракета.

Откритията на сушата обаче може да станат по-чести, особено след като броят на ракетите, изпратени в Космоса, се увеличи значително през последните години. Слънцето също навлиза в цикъл на по-голяма активност, което може да доведе до повече отломки на Земята, предупреждават учените.