Чешкият кинорежисьор Иржи Менцел, носител на награда "Оскар", е починал на 82-годишна възраст, след като дълго време се бори със сериозни здравословни проблеми, съобщи в неделя съпругата му Олга Мензелова.

"Скъпи наш Иржи, най-смелият от смелите. Тялото ти напусна нашия земен свят в ръцете ни снощи", написа тя във Фейсбук профила си.

През 1967 г. Менцел печели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм със "Строго охранявани влакове" - драматична лента за Втората световна война.

Роден на 23 февруари 1938 г., Менцел учи кинорежисура в Прага, дипломирайки се през 1962 г. През 60-те години на миналия век той е сред водещите фигури на Чехословашката нова вълна в киното заедно с друг носител на "Оскар" - Милош Форман.

"Не бяхме никакво сдружение, събрано под знака на едни и същи теоретични възгледи, никой от нас нямаше куража, нито желание да формулира това, което ни сближава", казва Менцел.

Според него единственото нещо, което ги е обединявало, не е това, че са си поставяли общи цели и задачи, а че просто харесват едно и също кино. 

"Строго охранявани влакове", който е базиран на роман на чешкия писател Бохумил Храбал, е първият игрален филм на Менцел. Впоследствие Храбал се превъръща в безкраен източник на вдъхновение за Менцел, като голяма част от филмите му са адаптирани именно по творби на Бохумил Храбал и Владислав Ванчура.

Филмите на Менцел често съчетават хуманистичен поглед към света със сарказъм и провокативна кинематография.

След като става световноизвестен през 1967 г., печелейки наградата на Американската кинокадемията за най-добър чуждоезичен филм, през 1985 г. Менцел отново е номиниран за филма си "Селце мое, централно".

Вижте повече за Иржи Менцел в Ladyzone.bg.