Георги Господинов е обявен за писател на 2021 г. в Годишните награди на Столична библиотека. Първото място за най-четени поети си поделят Недялко Йорданов и Цочо Бояджиев. 

bTV радио e сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство.

„Рядко се среща подобен професионализъм и персонално отношение към културата, каквито видяхме от колегите в bTV Radio.” споделиха от Столична библиотека. Призът се връчва на радиото за отразяванията на дейността на най-старата културна институция на София, направени през 2021 г.

Към наградените в седмото издание на Годишните награди е и журналистът от bTV Георги Тошев. Той получава награда за най четен автор на биографични книги - „Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“„Тя, Цветана Манева.“, „Невена Коканова: Години любов“ 

Сред наградените за най-активни читатели с Александър Маслинков (7 год.) и в категория "Най-четящо семейство" семейство Дачеви и децата им Севдалина /12 г./, Иван/11 г./ и Александра/6 г./

71 000 са читателите в най-старата културна институция на София - Столична библиотека. Заетите за дома книги са 410 000 (колкото през 2019 г.), а близо 1000 дневно са посещенията в библиотеката.

През 2021 г. са закупени и предложени над 4000 нови заглавия, повечето от които на български автори

От библиотеката отчитат, че през последните години е засилено и търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.   

Церемонията по връчването на наградите ще бъде в сряда 19-ти януари от 11 ч. в зала „Американски център“ на пл. Славейков 4А. 

Подробно за всички наградени и номинирани - четете в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!