Британски и канадски гей дискотеки, ресторанти и барове бойкотират руската водка в знак на протест срещу руското законодателство, дискриминиращо местните хомосексуалисти.

Асоциацията G-A-Y, която държи известния лондонски клуб "Хевън", изтегли от заведението руските продукти, след като в Русия бе приет закон, който предвижда тежки санкции за хомосексуална "пропаганда" сред непълнолетни. Застъпниците на бойкота държат да се противопоставят и на репресиите над манифестиращите в защита на правата на хомосексуалистите.

"Докато другите страни постигат напредък с правата на гейовете, в Русия наблюдаваме връщане назад!" - коментира Джеръми Джоузеф, основател на асоциацията G-A-Y.

Той е заповядал да бъдат изтеглени всички руски напитки от "Хевън" и от три гей клуба, поддържани от неговата организация."Шедоу лаундж", който се е самопровъзгласил за "първия гей клуб на Европа", дискотеките "Комптънс" и "Менбар" в лондонския квартал Сохо също решиха да бойкотират руската водка, като на особен прицел са подложили марката "Столичная".

Изтеглен е от обращение руския алкохол и в 6 заведения на Вилидж - гей-квартала на Монреал в Канада. Във Ванкувър на тихоокеанския бряг последваха примера на монреалци. В повечето гей заведени тук вече не се сервира твърд алкохол, произведен в Русия.

Инициативата за бойкота на руската водка бе лансирана от американския писател Дан Савидж миналата седмица. "Зарежете водката, за да осъдите антигей погрома на Путин!", призова Савидж.