2020 г. промени изцяло живота ни. Отне ни възможността да пътуваме свободно и постави нови ограничения във вече и без това разделения ни свят. Футуристичната арт инсталация "Порталът" обаче дава възможност на жителите на два европейски града – литовската столица Вилнюс и полския Люблин да се свържат по един необичаен начин със своите съседи.

Проектът е дело на литовския милионер Бенедиктас Гилиас и неговата фондация.

„Фондацията ни беше основана преди 8 г. с цел да намерим интересни проекти, обединяващи науката и творчеството, в които да инвестираме. Идеята за "Портала" се роди, докато обядвах с братовчед си и обсъждахме нови интересни идеи, с които да привлечем повече туристи във Вилнюс", обясни милионерът.

"Той е отражение и на моята душевност, защото съм много емоционален и имам специално отношение към проблемите, свързани с племенното мислене, разделението на "ние" и "те" и ограничената ни представа за света, породена от националните ни граници”, разказа Гилиас.

Работата по "Портала" започва преди пет години – много преди началото на световната пандемия от коронавирус, която обаче придава едно ново значение на проекта.

Събрат екип от повече от 40 души и обединяват усилията си с Техническия университет във Вилнюс. Техният екип от професионалисти им помога да създадат компютърно базиран софтуер и да превърнем идеята си в реалност.

"Пандемията ни оказа голямо влияние, даде ни допълнителна година, в която да работим върху проекта, но съм щастлив, че го реализирахме точно сега - във времена, когато пътуването все още е трудно и ние даваме това усещане и възможност на хората да се докоснат до друга култура без да напускат града си”, разказа създателят на арт инсталацията.

Първите два портала във Вилнюс и Люблин привличат вниманието на голяма част от жителите на двата града, които всекидневно се събират пред виртуалния прозорец, за да помахат на своите съседи.

„Реакциите на хората са страхотни, те обикнаха идеята. Първоначално голяма част от тях започват да махат на тези отсреща, други пък си организират състезания. Например, двойка образува сърце с ръцете си, докато от другата страна трима души се събират и правят по-голямо от тяхното, трети танцуват. Докосващо е да видиш как сериозни хора изведнъж започват да махат на някого сякаш не са го правили никога през живота си. Това наистина ме прави много щастлив”, добави Гилиас.

Целта на проекта е в следващите две години да бъдат поставени общо 12 портала на различни точки по света.

„Вече получихме съобщения от различни градове в Турция, които искат да станат част от нашата мрежа. Бихме искали да построим възможно най-много портали, защото всеки един от тях тежи около 11 тона и е много трудно да бъде транспортиран от едно място на друго. Така ще можем да изтрием дистанцията помежду си и да видим, че всички ние сме братя и сестри, принадлежим на тази планета и трябва да намерим начин да се издигнем над предразсъдъците и неразбирателствата, които принадлежат на миналото”, каза той.

София също може да стане част от глобалното семейство на „Портала” стига неговите създатели да получат покана за това.