Хрупкави отвън, меки отвътре – френските багети са „250 грама магия и съвършенство“, както казва президента Еманюел Макрон. Сега един от неизменните символи на Франция получи и друго признание – багетите получиха статут на наследство на ЮНЕСКО.

Според Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от 6 милиарда багети.

Снимка: iStock

Въпреки това браншът има проблеми. От 1970 г. насам страната губи около 400 занаятчийски пекарни годишно – от 55 000 до 35 000 днес. Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и супермаркетите.

Френските багети са част от митологията на страната. Често срещана гледка е да се видят хора с няколко пръчки под мишница, които си отчупват от топлия край на хляба, докато излизат от пекарната.

Снимка: iStock

Истинската френска багета се определя от закон – тя получава официалното си име едва през 1920 г., когато официално се определя и минималното ѝ тегло от 80 грама. Максималната дължина пък на перфектната багета е 40 см.

Митовете около френските багети са толкова големи, че дори самият Наполеон е замесен. Според една от историите той разпоредил хлябовете във Франция да се пекат в дълга форма, за да се пренасят лесно от войниците. Разбира се, тази история остава непотвърдена.