Хрупкави отвън, меки отвътре – френските багети са „250 грама магия и съвършенство“, както казва президента Еманюел Макрон. Сега един от неизменните символи на Франция получи и друго признание – багетите получиха статут на наследство на ЮНЕСКО.

Според Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от 6 милиарда багети.

Снимка: iStock

Въпреки това браншът има проблеми. От 1970 г. насам страната губи около 400 занаятчийски пекарни годишно – от 55 000 до 35 000 днес. Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и супермаркетите.

Френските багети са част от митологията на страната. Често срещана гледка е да се видят хора с няколко пръчки под мишница, които си отчупват от топлия край на хляба, докато излизат от пекарната.

Снимка: iStock

Истинската френска багета се определя от закон – тя получава официалното си име едва през 1920 г., когато официално се определя и минималното ѝ тегло от 80 грама. Максималната дължина пък на перфектната багета е 40 см.

Митовете около френските багети са толкова големи, че дори самият Наполеон е замесен. Според една от историите той разпоредил хлябовете във Франция да се пекат в дълга форма, за да се пренасят лесно от войниците. Разбира се, тази история остава непотвърдена.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement