Британците намират френския за най-сексапилния език в света, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено от "Рено" сред 2000 души във Великобритания по случай 25-годишнината на модела "Клио".

Езикът на любовта е най-секси според 20 процента от участниците в анкетата. Следващите езици и акценти, които британците намират за сексапилни, са италианският (16%), английският (13%), ирландският (11%), испанският (6%), американският и шотландският (5%), уелският (3%) и австралийският и руският (2%).

Една от изненадите в допитването е, че според участниците в него най-сексапилните френскоговорящи знаменитости не са французи. Имената на звезди на Франция като Тиери Анри, Жерар Депардийо и Ванеса Паради не се споменават.

За сметка на това според анкетираните най-сексапилно звучене на френския придават холивудските звезди Джони Деп и Анджелина Джоли, получили по 26% от гласовете. Следват американката Холи Бери, австралийката Кайли Миноуг, британците Орландо Блум и Ема Уотсън, германката Клаудия Шифър, австралийката Ел Макферсън, американецът Брадли Купър и британецът Джуд Лоу.

Допитването разкрива още, че част от британците вмъкват френски думи и изрази в разговорите си, за да звучат по-съблазнително, романтично, остроумно или забавно.
Най-често използваният френски израз е дежа вю (34%). Следват бон апети, о ревоар, бон воаяж, се ла ви, клише, фо па, мерси боку.

Използвайки чуждоезични думи и изрази в разговорите, британците нерядко рискуват да "се оплескат", вместо да изразят сексуална подкана или да звучат по-забавно.

"Любовната афера между Великобритания и Франция е жива и здраво вкоренена в нашата култура - от храната, която консумираме, до използваните думи и автомобилите, които шофираме", казва Джереми Таунсенд, представител на "Рено" за Великобритания.