Франция ще намира и обезврежда боеприпаси от Първата световна война още поне 100 години, твърдят историци и сапьори. На 11 ноември се навършват 100 години от края на войната и в страната все още има непочистени бойни полета.

Снимка: Reuters

На запад от Вернун, където река Маас се извива като змия на север и на запад, германската армия е изхвърлила хиляди артилерийски снаряда във водата след битката при “Хълма на мъртвеца” от 1916 г.

Снимка: Reuters

Там се провеждат водолазни експедиции, чиято цел е да изчистят речното корито от опасните боеприпаси, като понякога изваждат над пет тона боеприпаси.

Снимка: Reuters

От центъра за обезвреждане на боеприпаси в Мец съобщават, че за година събират между 45-50 тона въоръжение и според изчисленията им има най-малко още 250-300 тона, които стоят погребани в реките и хълмовете на Източна Франция.

Снимка: Reuters

Сапьори и историци са категорични, че почистването на историческите бойни полета ще оздрави пейзажа във Франция и ще предпази местните жители от невзривени боеприпаси.

Снимка: Reuters

Първата световна война се е водела предимно на френска и белгийска територия. Повече от 10 млн. войници, от които 1,4 млн. французи, са загубили живота си при конфликта, приключил на 11 ноември, като това е довело до значителни промени във френската демография и пейзаж.

Физическото въздействие на войната може да се види и с просто око – на много места във Франция все още се виждат следите на стари окопи.