Финландски учени твърдят, че са открили лек за махмурлука, след като изследвания с реални пациенти са дали положителни резултати. Резултатите на експерти от Университета в Хелзинки и този в Източна Финландия са публикувани в научния журнал „Алкохол и алкохолизъм“, управляван от Оксфордския университет.

Дълготърсеното решение на неприятните последици от препиването може да е аминокиселината Л-цистеин. 1200 милиграма от химичното съединение намаляват гаденето и повръщането, а половин доза от 600 милиграма помага със справянето със стреса и тревожността, според учените.

Експертите твърдят, че аминокиселината може да намали и пристрастяването към алкохола, защото освен че намалява ефектите на махмурлука, потиска и желанието да консумираш алкохол на следващия ден. Това би било важно откритие в скандинавската страна, защото повече от половин милион финландци са в риск от алкохолна зависимост.

Труден експеримент

Изследването е проведено сред 19 клинично здрави мъже. Те е трябвало да консумират по 1,5 грама алкохол на килограм от теглото си в рамките на 3 часа в контролирана среда. След това те изпили или плацебо хапче, или от предполагаемия лек, без дори учените да знаят кой доброволец какво приема.

По пътя към обнадеждаващите резултати, обаче, експертите срещнали и затруднения, споделят те пред местни медии. Част от участниците не успели да поемат цялото количество алкохол и трябвало да бъдат изключени, а пък други носели толкова на пиене, че нямали симптоми на интоксикация. Имало и такива, които поискали по-висока доза – в името на науката.

Важно е да се отбележи, че учените са получили финансиране за експеримента си от компания, продаваща хранителни добавки с Л-цистеин.