Филм с българско участие – на Димитър Маринов, получи „Оскар”. Той участва в отличения за най-добър филм – „Зелената книга”, и развя на сцената българското знаме. 

Кинонаградите бяха раздадени тази нощ на бляскава церемония в Холивуд.

За първи път в историята на Оскарите наш сънародник държа в ръката си най-престижното отличие в света на киното.

Димитър Маринов спази обещанието си – ако филмът, в който участва, спечели „Оскар”,  да развее българския флаг на сцената. 

„Зелената книга” грабна общо 3 статуетки. Заедно с екипа  на сцената излезе и нашият сънародник Димитър Маринов. Той изпълнява ролята на музикант във филма.

„Здравейте, това е моята история на Пепеляшка. Първо, бих искал да благодаря на Америка, че ми позволи да осъществя американската мечта. Искам да благодаря и на България, моята родина”, каза Маринов.

Самият живот на българина, качил се на сцената с Оскарите, е достоен за филм

Димитър Маринов е роден в Русе. Изоставен е от майка си и е осиновен от богата тютнева фамилия. От малък Димитър  свири на цигулка и дори изнася концерт пред Папа Йоан Павел Втори.

Завършва железопътен техникум, но по-късно открива голямата си любов – театъра и го приемат  тогавашния ВИТИЗ. 

С влизането в казармата обаче животът  му се променя. Преследван е от комунистическия режим заради буржоазното си минало. Прави опит за бягство с „Ориент експрес”. Заловен е и попада в затвора. Четири години по-късно излиза и все пак успява да завърши театралното училище.

Едно лято тръгва на музикално турне в САЩ и остава в Ноксвил, Тенеси. С една раница и с 112 долара в джоба си. Без да знае и дума на английски. Работи като мияч на чинии, уличен музикант, отваря и пицария. 

Пробивът на големия екран идва с ролята му на руски учен и трафикант във филма „Мъже от стомана”. Оттогава си партнира със звезди като София Варгара, Джеф Бриджис, Кийфър Съдерланд.

Днес 52-годишният актьор, е първият българин, качил се на сцената на Оскарите. 

През март Димитър Маринов пристига в София, за да представи отличения филм и у нас.