С наближаването на обявяването на резултатите от спорната президентска напревара, „Фейсбук“ обмисля да съобщи кой е 46-ият държавен глава на САЩ на своите потребители чрез специално известие. То ще бъде достъпно и в социалната мрежа „Инстаграм“, която е част от групата на „Фейсбук“, пише „Дъ Върдж“. 

„Победителят в президентските избори е прогнозиран – <име> е прогнозният победител в президентските избори на САЩ 2020“. Това съобщение ще се покаже в горната част на мобилното приложение, когато има достатъчно сигурна информация за резултатите от вота. 

От „Фейсбук“ ще разчитат на мажоритарното мнение на информационната агенция „Ройтерс“, както и представители на основни независими медии като „Асошиейтед прес“, Си Ен Ен, Ей Би Си нюз, „Фокс нюз“ и други. 

Американската платформа ще постави и допълнителни линкове под публикациите на кандидатите за Белия дом. Те ще насочват към изборния информационен център на социалната мрежа, според говорителят ѝ Том Рейнолдс. 

„Предприемаме допълнителни временни стъпки, които да попречат неверните твърдения да достигнат повече хора“, заявява Рейнолдс. 

Борбата на социалната мрежа с разпространението на фалшиви новини започна преди изборите. Мерките включват забавяне в разпространението на видеа на живо и забрана на политическите реклами. 

Особено внимание се обръща на постовете, които фалшиво обявяват някого за победител. В резултат, групи и хаштагове, свързани с необосновани твърдения за вота или подбуда към насилие бяха свалени. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!