Международно признание за Евелин Костова, която е звезда в сериала на bTV "Съни бийч". За ролята си в продукцията "Coercion" (Принуда) българската актриса спечели награда за най-добра актриса в късометражен филм от международния филмов фестивал в Прага и от фестивал в Ню Йорк, които традиционно открояват най-добрите продукции на месеца. Ето какво сподели Евелин Костова за участието си във филма пред Ladyzone.bg.

- Разкажи повече за късометражния филм "Coercion", който ти донесе наградата.

"А21" е организация, която се бори с трафика на хора. През 2019 г. решиха да направят такъв клип в България, който да им помага за набиране на средства и да презентират по техни събития. Първоначално идеята беше просто за клип, вдъхновен от истински събития. Те решиха да дойдат да го правят в България. Обадиха ми се за главната роля, съгласих се. Беше много интересно, защото режисьорът и операторът са хора, които работят в тази организация, и са срещали такива жени, които са били жертви на трафик. Те са били много близко до тези неща и можеха от първо лице да ми разкажат как стоят нещата. Отговорността беше много голяма, защото е нещо, което наистина се случва и е сериозно наболяла тема.

- Би ли споделила малко повече за сюжета на продукцията?

Темата е тежка. Става дума за едно момиче, което с всичките си средства предприема пътуване с най-добрата си приятелка - от западна държава отива да работи в Америка. Тя без да иска, попада в трафик на хора - вземат я за проституция. По време на пътуването приятелката й умира, защото пътуват в много при тежки условия в контейнери в окена - без храна и без вода. Много хора не оцеляват, аз останалите ги вземат да работят. Героинята претърпява много тежки моменти и по стечение на обстоятелствата успява да избяга от дома, в който я държат да проституира и от човека, който я е похитил. Успява да избяга и среща добри хора, които я свързват с организацията.

- Какво послание би отправила към младите жени за какво да внимават, за да бъдат в безопасност?

Ако са жертва по някакъв начин - да не се страхуват да говорят за проблемите си. Защото страхът е най-често срещаното - да признаят, да поискат помощ, да поговорят с друг човек. Иначе, на всеки друг човек бих казала да се вглежда малко повече в хората, с които се разминават на улицата. Защото понякога подминаваме хора, които биват тормозени в момента и изобщо не си даваме сметка, че ние може да сме човекът, който да може да им помогне. Нека вземаме малко по-сериозно участие в живота и това, което се случва около нас. Да не бъдем толкова вглъбени в себе си, защото може да пропуснем един такъв шанс, в който да помогнем на някой, който наистина има нужда. 

Вижте какво още сподели Евелин Костова в Ladyzone.bg.