Особено специална среща преди големия финал на конкурса "Евровизиа" директно от Торино - най-големият фаворит украинците от Кalush Оrchestra с разказ за създаването на песента Stefania.

"Стефания" е песен, написана за моята майка, много преди войната. Никога не съм й посвещавал песен, но това е нещо, което исках да направя от много време. Сега обаче Украйна липсва на много хора и те казват, че Украйна е тяхната майка. Тази песен стана много близка на всички украинци и се надяваме, че европейците също ще я харесат", сподели пред COOLt вокалистът на Кalush Оrchestra.

Спомняш ли си къде беше сутринта на 24 февруари, когато всъщност тази война започна?

Предишния ден имахме концерт в Днипро и тъкмо се връщахме, пътувахме към Киев, когато чухме първите експлозии. Беше много обезпокоително, неясно. Веднага се обадихме на близките си, за да ги питаме къде са и как са, не знаехме какво да правим.

Ти обаче не оставаш безучастен и помагаш на хората в Украйна не само със своята музика, разкажи ни малко повече за това.

В първите дни на войната създадох доброволческа организация. В момента тя наброява 35 души. Помагаме на хората с лекарства, транспорт, осигуряваме им жилища, както можем. Всичко това става чрез канал в „Телеграм”, благодарение на който реагираме бързо.

Каква е Украйна днес, след повече от два месеца във война и как се чувстват хората там, откъде намират сили да продължават да се борят?

За тези два месеца сирените за въздушно нападение станаха нещо обичайно, свикнахме с тях. Но това не успокоява хората, защото никога не знаеш къде ще падне нова ракета. Поради това има едно постоянно усещане за стрес у всички. Не знаеш кога ще се събудиш и дали на сутринта всичките ти роднини ще бъдат живи. Ракетните удари са много и са постоянни и няма как да знаеш предварително кого ще поразят днес.

Какво е участието на „Евровизия” за вас и това ново значение, което всички украинци, а и цяла Европа откриха във вашата песен?

Още веднъж казвам, че „Стефания” е песен, написана за моята майка. В нея няма нито една дума за войната, защото е написана много преди тя да започне. Сега обаче ние сме говорители на Украйна пред света, на музикалната сцена и искаме да покажем колко уникална е украинската музика със своята автентичност и своя почерк.

Вие сте едни от големите фаворити тази вечер – какво би означавала тази победа за Украйна?

В момента всяка победа е важна за Украйна. Важно е да се обърне внимание на Украйна. Вярваме, че тази победа би била началото на поредица от големи победи за нашата страна.

Какво би казал на българските зрители, които ни гледат сега?

Бих искал да кажа на всички – помогнете на Украйна, както можете. Всеки може да бъде полезен – пишете за това в социалните мрежи, ако има шествие в подкрепа на Украйна, отидете на него. Ако всички се обединим и помогнем за прекратяването на тази война, тя ще приключи бързо и няма да се пренесе и в други държави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!