На 28 декември в столичния клуб „City Stage” на сцената ще стъпят ЕКСклузивните членове на група ЕКС – Ерол, Светльо Витков и Кольо Гилъна.

Преди броени дни те се завърнаха от първото си общо голямо турне в Европа, което ще приключи с концерта в София. Турнето стартира от Кьолн в края на ноември и премина шеметно през Брюксел, Амстердам, Карлсруе, Берлин, Мюнхен, Франкфурт и Виена.

Специално за btvnovinite.bg „тримата баритони” на българската пънк и ска музика разказаха повече за турнето, забавни моменти от него, както и какво да очакваме от концерта на 28 декември.

Снимка: Ладислав Цветков

Не пропуснахме да ги накараме и да изпеят част от любимите си песни на Хиподил, Контрол и Уикеда пред камерата на bTV.

Всички вече знаят кой стои зад група ЕКС и какво означава името. Но все пак – освен първите букви на имената ви, ЕКС символизира ли и нещо друго?

Светльо: Зад тези имена стоят Уикеда, Контрол, КГБ, Хиподил, Svetlio & The Legends.

Ерол: 20 години история стои зад тях.

Гилъна: И 30 години купон. Името ЕКС означава много неща – най-вече тотален купон и веселба.

Как решихте да се съберете и да свирите заедно? Кой е инициаторът?

Светльо: Насилиха ни да се съберем заедно. За първи път тогава се видяхме и се срещнахме. Решихме повече да не се виждаме и така се събрахме.

Ерол: Кольо е инициаторът. Той ни се обади, когато идеята му дойде.

Снимка: Ладислав Цветков

Всеки от вас пее песните на другите. Как ги подбирате? Най-големите хитове или ваши любими?

Гилъна: Избрахме най-големите хитове. Избрахме ги за 10-12 минути в едно софийско заведение. Всеки даде по 6 песни - и любими, и хитови. На всички концерти ние свирим 20 и няколко вселенски евъргрийна.

Светльо: Лесно е да изберем хитовете, защото групите имат толкова много, че общо взето, ако съберем само тях, ще направим един репертоар от три часа. Ние отрязахме голяма част от парчетата, за да може да влезем в един диапазон между час и 40 минути – 2 часа. Няма нито една слаба песен.

Гилъна: От първата до последната минута сме в тежка атака и преса. Не оставаме грам въздух на никого. Изпиват се цистерни с бира на нашите концерти. На последното ни участие в „Маймунарника” се изпиха четири или пет цистерни. Даже идваха и водоноски с бира.

Преди няколко дни се завърнахте от европейското си турне. Пяхте в няколко града в Германия, както и в Белгия, Холандия и Австрия. Какви хора дойдоха на концертите ви – предимно българи ли имаше? Чужденците как реагираха?

Ерол: Публиката беше предимно българска. Беше много готина, гостоприемна и бих казал дива. В Амстердам за малко не събориха клуба – такова пого не съм виждал. Погото е един модерен танц напоследък.

Гилъна: Най-интересното беше, че в Кьолн имаше едно техническо лице – немец, и един барман, които ни гледаха ужасно скептично в началото. Но след концерта аз се разминах с двамата и те възкликнаха: „Wunderbar!” (Чудесно!).

Светльо: Публиката ни посрещна много топло. Хората се кефиха на всички парчета. Видяхме стари познати и нови лица. Най-приятно от всичко беше, че в първите минути хората стоят и слушат. От средата нататък обаче ставаше нещо неописуемо и нямаше човек в залата, който да не пее и танцува с нас. За нас това е най-важното признание.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички слушаме на концерти от бандите как българската публика е една от най-яките. Наистина ли е така?

И тримата: Да!

Гилъна: Ние сме емоционална нация и съответно и музиката ни е такава, както и феновете. Почти на всички концерти имахме по 3-4, да не кажа и повече биса. Не ни пускат да си тръгнем, което беше супер яко. Става една много хубава атмосфера. С всички се снимаме, говорим си с тях след концерта, пием бири. Разказваме си неща какво е в България, Германия, Белгия или Холандия. Навсякъде концертите минаха страхотно.

Светльо: Музиката няма език, тя е езикът на вселената. Нашите текстове са на български език. Немскоговорящите са по-отворени откъм пънк, особено в Германия. Това е родината на пънка, няма какво да се заблуждаваме. Не Англия. Така че там по-скоро ни приемат.

Случи ли се нещо куриозно по време на турнето? Разкажете някои забавни случки от пътуването, от самите концерти.

Ерол: Загубихме Кольо в Амстердам и го намерихме много трудно между два червени фенера.

Гилъна: В Амстердам бусът ни спря точно до един кофишоп. И оттам като отвързани девет души нахълтахме вътре.

Ерол: Само че в този кофишоп продаваха само кафе, не знам защо. Там се загуби Кольо.

Светльо: Той се загуби организирано.

Ерол: Имаше забавни неща. Общо взето нямахме много време да се забавляваме истински, защото беше концерт, след това събираме нещата и на другия ден тръгваме на път. Ако искате, мога да ви разкажа за някоя много забележителна бензиностанция или магистрала.

След няколко дни – на 28 декември, е и закриващият ви концерт за тази година в клуб „City Stage”. Какво да очакват всички, които ще дойдат?

Светльо: Това, което българската публика не е видяла, са няколко компилации от парчета, които сме направили, плюс една-две нови песни, които не сме свирили досега. Това, което ще видите, за разлика от първите концерти, е, че вече групата е много добре напасната и се движим като един валяк – и музикално, и като шоу. Най-добрите сме в момента на българската сцена в този вид музика, според мен.

Загледах се в снимката на събитието във „Фейсбук”. Какво точно символизира гнездото с трите златни яйца с лицата ви и орелът пънкар, разперил крила над вас? Какво искате да кажете с тази снимка?

Снимка: Ладислав Цветков

Ерол: Това е идея на Светльо.

Светльо: Сега като ме питаш така какво значат яйцата, мога да ти отговоря директно (смее се). Корена на мъдростта идва от думата… както и да е. Трите яйца символизират златните яйца на българската естрада. Това са Ерол, Кольо и моя милост. Гнездото символизира това, че сме заедно, а орелът отгоре ни пази да не ни счупят крехките корубки.

Гилъна: Орелът е нашият мениджър Орлин Мирчев, благодарение на когото направихме това разкошно турне. Той е нашият орел и бди над нас.

Ерол: Интересното е, че по принцип орелът нито снася, нито мъти. Но в случая има и друг подтекст.

И тъй като идват празници ще ви помоля да отправите едно ЕКСклузивно и нестандартно пожелание към феновете си.

Ерол: Аз ще започна със стандартното – пожелавам най-вече здраве и любов през новата година.

Гилъна: Аз пожелавам между празниците да си махнем главите в „City Stage”. Да се съберем всички – и ние, и фенове. Бъдете живи и здрави и се обичайте!

Светльо: Това, което мога да пожелая на драгия зрител/слушател, е здрав пикочен мехур, издръжлив черен дроб, достоен бял дроб. Сърце, пълно с любов и бъбреци без камъни.

Гилъна: И пазете апандисита. Обичаме ви! Елате на 28 декември в 20 ч. в клуб „City Stage”.

Светльо: 28-и – едно неповторимо шоу, което няма да се повтори, защото вторият път няма да бъде като третия.

Догодина тримата подготвят нещо авторско и вече работят върху идеята: „Баницата се пече”, каза Гилъна.

Снимка: Ладислав Цветков

Оператори: Борис Пинтев, Ладислав Цветков