С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и по цял свят са изправени пред избор – истинска или изкуствена елха да украсят в дома си? Темата за глобалните климатични промени, замърсяването от човешка дейност и какво се случва с природата стават все по-водещи в избора на коледно дърво.

Домакинствата, които искат да живеят с мисъл за природата обикновено избират изкуствени коледни елхи. Причината е, че по този начин не се отсичат дървета и коледните елхи могат да се използват по-продължително време, а не само един сезон. 

Колкото и логично да звучи това, изборът на изкуствено коледно дърво не е полезен за природата.

Снимка: iStock

Производство и материали

Първо и преди всичко трябва да разберем как тези изкуствени елхи се произвеждат.

Всяка изкуствена елха започва с метален скелет, който се оформя като стебло и клони за дървото. Всички отделни части се заваряват една за друга, след което се покриват със специална пудра, която ги прави по-здрави.

Междувременно ролки от тънка зелена пластмаса се зареждат в машина, която веднъж ги нарязва на ленти с дължина около 10 см. Получените парчета се нарязват отново, още по-ситно, като в средата се оставя по-голяма основа, която да държи получените „иглички“.

Отново с пластмаса се оформят тънките стебла на клонките, след което се прикрепят към металния скелет на изкуствената елха.

За направата на изкуствена коледна елха се използва най-разпространената и евтина пластмаса – поливинилхлорид или PVC.

Снимка: iStock

Как изкуствената елха замърсява природата?

Дали един продукт замърсява природата се определя от многобройни фактори, но най-вече от енергия за производство, отделените вредни емисии, транспорт и изхвърляне.

Основният проблем тук е, че поливинилхлоридът се рециклира изключително трудно.

При пълното изгаряне на пластмасата се отделят най-прости съединения – вода, въглероден диоксид, хлороводород и други. При непълното изгаряне на PVC се образуват различни токсични съединения, които са вредни както за околната среда, така и за хората.

Проучване на британската организация Carbon Trust от 2013 г. сочи, че изхвърлянето и рециклирането на двуметрова изкуствена коледна елха произвежда около 40 кг въглероден диоксид.

За сравнение – ако истинска коледна елха бъде изхвърлена на сметище, тя отделя около 16 кг въглероден диоксид при разграждане. Ако пък изберете да рециклирате истинското коледно дърво, това намалява замърсяването му с около 80% или 3,5 кг въглероден диоксид.

Друг сериозен проблем на изкуствените коледни елхи е, че PVC-то не е биоразградимо. То се разпада на все по-малки парчета, които навлизат в почвата, реките, моретата и океаните.

Ако искате изкуствената ви елха да бъде от полза на природата, трябва да я използвате минимум 10 сезона, сочи изследването на Carbon Trust.

Друго изследване на канадска организация за опазване на околната среда сочи, че изкуственото коледно дърво трябва да се използва повече от 20 години, за да стане по-екологично съобразно от истинското.

Не само това – ако искате от вашата коледна елха да не остави вреден отпечатък за природата, трябва да я предаде за рециклиране и да се уверите, че се рециклира по правилния начин.

Снимка: iStock

Икономика и коледни дървета

Според данни от миналата година на територията на Великобритания са закупени близо 8 млн. живи коледни елхи, а всяка година в Съединените щати се купуват между 40 и 50 млн. дръвчета.

Според данни на Американската асоциация на коледните дървета за 2018 г. повече от 95 млн. американски домакинства са имали коледни елхи, като най-малко 75% от тях са били изкуствени.

От асоциацията обаче отчитат и голям скок в търсенето на истински коледни елхи. Причината – поколението на милениълите, което обхваща хората родени между 1980 и 2000 г.

В световен мащаб екологичният начин на живот става все по-разпространен и купуването на истински коледни дървета отново е „на мода“ за съвременните семейства, защото е по-еко.

Ето така изглежда ферма за коледни елхи
Снимка: iStock

Ползите на истинските коледни елхи

Една от най-разпространените причини хората да избират изкуствени пред истински коледни дървета е, че по този начин не се обезлесяват горите.

Коледните дървета се отглеждат в специално изградени за това ферми, като на мястото на всяко отсечено се засажда поне едно ново. Така поне правят в развитите държави.

На място, тези дръвчета осигуряват хабитат за различни животински видове и преработват вредните газове в атмосферата.

Снимка: iStock

Дори и с отрязани корени, истинските коледни дървета продължават да поглъщат въглероден диоксид и да го трансформират в кислород в дома ви. На практика получавате филтър за въздух.

Но безспорно най-важното на истинските коледни дръвчета е, че са 100% рециклируеми. Дори и да стигнат до сметище, те се разграждат в природата.

Снимка: iStock

Какво е важно да знаем за избора на истинско коледно дръвче?

Винаги се уверявайте, че дървото има нужната маркировка и не е било отсечено незаконно.

Купувайте дръвчета само от местни производители. Транспортът на местна дървесина замърсява много по-малко природата, отколкото ако купите изкуствена елха, произведена и докарана от Китай, например.

Ако изберете да купите елха в саксия се уверете, че корените й не са отрязани. В противен случай тя няма да оцелее, ако я засадите.

Снимка: iStock

Какво да правим с истинското дърво след края на сезона?

Ако изберете да закупите истинско коледно дръвче, има няколко начина да го изхвърлите с мисъл за природата.

Единият вариант е да го предадете за рециклиране, където то ще бъде изгорено. При процеса се отделят много малко вредни емисии.

Друг вариант е да го компостирате, стига да имате тази възможност. Старите коледни дръвчета могат да се превърнат в тор за градината ви.

Ако сте любители на животните, можете да занесете вашето дръвче в зоопарка, където с него ще нахранят обитателите му.

Ако пък сте избрали да купите дръвче в саксия, можете да го гледате до следващия коледен сезон или да го засадите в задния си двор или в гората.