Актьорът Джон Бойега, който изигра ролята на Фин в новата трилогия „Междузвездни войни“, се оплака от расизъм спрямо цветнокожите на снимачната площадка на сагата, пише Би Би Си, цитирайки интервю на актьора за „Джи Кю“.

Според англичанина цветнокожите актьори били „избутвани встрани“ от „Дисни“, защото компанията „не знаела какво да прави с тях“.

„Това, което ми се иска да кажа на „Дисни“ е да не включват чернокож герой във филм, да го рекламират като много по-важен за историята и след това да не знаят какво да правят с него. Не е добре“, казва Бойега.

Бойега изигра ролята на Фин, избягал стормтрупър, който се присъединява към Съпротивата в епизоди VII, VIII и IX на сагата „Междузвездни войни“. В интервюто той посочва, че разбира се „не всичко ще се хареса на актьорите в един филм“ и, че все пак „Междузвездни войни“ е добро начало.

Въпреки това той продължава с критиките към историята на героите. С развитието на филмите става ясно, че героите на Дейзи Ридли (Рей) и Адам Драйвър (Кайло Рен) са централните действащи лица.

Според Бойега компанията не е имала никаква представа как да развие историите и героите на цветнокожите актьори в сагата. По думите му колегите му Мари Тран и Оскар Айзъкс също са били подложени на расизъм.

„Дадоха нужните нюанси на Адам Драйвър, на Дейзи Ридли, нека си го кажем. Дейзи знае това, Адам знае това. Всички го знаят. Останалите актьори ги избутаха встрани“, допълва той.

Социалните мрежи подкрепиха Джон Бойега в критиките му срещу „Дисни“ и отношението им към цветнокожите актьори и герои.

От компанията все още нямат официален коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!