Избата „Милещи Мич” се намира в покрайнините на столицата Кишинеу. Макар да няма вековни традиции като Средиземноморските страни, тя е безспорен световен лидер по брой съхранявани бутилки.

Рекордът е признат през 2005 г., когато в подземните тунели се съхраняват 1,5 милиона бутилки. Днес те вече са 2 млн. Отделно от тях, вино отлежава и в стотици огромни дъбови бъчви.

Винарната е построена в края на 60-те години. Тогава бившата съветска република е основен доставчик на вино за цялата огромна държава.

Снимка: milestii-mici.md

Избата е цял подземен град с близо 200 км тунели и естествени пещерни галерии. Някои от тях са на дълбочина 85 метра. В „Милещи Мич” отлежават вина от цялата страна, която продължава да бъде един от основните производители в Източна Европа.

Постоянната температура в избата е 12-14 градуса, а относителната влажност на въздуха е между 85 и 95 процента. Това са идеалните условия за отлежаване на виното.

Снимка: milestii-mici.md

Производството на грозде и вино представлява близо 3% от брутния вътрешен продукт на Молдова. В сектора са заети една десета от 3-милионното й население. А вино се произвежда във всяко домакинство. Неслучайно страната е известна като „страната, която отваря вратите към винения рай”.

Снимка: milestii-mici.md

Вината с марката Milestii Mici са носители на безброй награди от конкурси по целия свят. От цял свят прииждат и туристи, като в книгата за гости впечатленията си са споделяли кинозвезди като Стивън Сегал и бившият американски президент Джими Картър.