Учени са установили, че масивната черна дупка, която се намира в центъра на галактиката ни - Млечния път, е избухнала преди около 3,5 млн. години и космическото събитие вероятно е наблюдавано от древните хора, пише “Индипендънт”.

Апокалиптичната експлозия е станала 63 млн. години след като астероид е унищожил динозаврите на планетата ни. Тогава черната дупка в центъра на галактиката е изстреляла два конусовидни снопа светлина и енергия, които са пропътували най-малко 200 хил. светлинни години в Космоса.

Според учените причината за тази експлозия е ядрена реакция в черната дупка, която е 4,2 млн. пъти по-голяма от Слънцето.

“Тези резултати тотално променят разбирането ни за Млечния път. Винаги сме смятали, че това е неактивна галактика с не толкова ярък център”, коментира д-р Магда Гийелмо от университета в Сидни.

“Тези резултати отварят възможността за тотално нова интерпретация относно еволюцията и природата на Млечния път. Това събитие е било толкова драматично, че е нанесло последствия на заобикалящата я материя”, допълва тя.

До момента черната дупка е смятана по-скоро за “спящ дракон”, но подобно космическо събитие драматично променя разбиранията ни за галактиката.

Вероятно древните хора са наблюдавали тази експлозия, която от Земята е наподобявала светлината от крайморски фар – с усилващ се и намаляващ интензитет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!