Слоеве от материи, цветове и детайли - да, вероятно не сте виждали такава дреха до този момет и именно затова списание "Вог" (Vogue) е привлечено от него. Става дума за цветното палто на Лиза Кайн. Българката се занимава едва от няколко години с мода и на 22 постига такъв успех.

Снимка: bTV Media Group

"Аз завърших в Лондон, Университета по изкуствата, и това бе една изключителна школа за мен и нещо по-различно от това, което бях учила преди това тук в София, а именно Софийска математическа гимназия. И може би точно това, че бях получила един вид образование първо и след това второто, което е артистично, ми помогна по някакъв начин да ги смеся двете, за да стане някакъв продукт на две различни школи", коментира младата дизайнерка. 

Снимка: bTV Media Group


Кой би предположил, че една математичка може така умело да борави с платовете? За да стигне до финалната изработка на палтото, което "Вог" избират да сложат на страниците си, Лиза прави няколко опита: "Първоначално идеята започна то да бъде разпъпващо цвете, след това трябваше да измисля как то да се превърне в 3D и като усещане. Знаех, че искам да е голямо, трябваше да измисля начин то да се държи като конструкция, понеже е страхотен разход на материал и за да се постигне нещо като краен резултат винаги има проби и, за да не разхищавам, все пак опазваме околната среда - създадох 3D мъничък модел, първо на компютъра и в последствие направих една миниатюра, която бе ей толкова голяма и успях да преценя на кои места бих имала проблеми, когато то е голямо"

Веднага след тази публикация интересът към работата на Елизабет се засилва. Много от британските музикални звезди избират нейните тоалети за своите изяви.

Снимка: bTV Media Group
Снимка: bTV Media Group


"Последното участие, за което научих, е на изгряващата певица Брук Морган като тя е пяла на благотвoрителния концерт на принц Уилям преди около седмица заедно с Рита Ора и други изпълнители от такъв ранг. Другите по-скорошни клипа са на Аурора - това беше дългочакан клип от мен, получи се много красив клип, който центъра на цялото видео е Аурора облечена в моята рокля изцяло от цветя. Всъщност костюмът е съединен от две други рокли изцяло от цветя, за да изглежда една огромна."

"Излезе и музикалният клип на Джейми Хана, който е протеже на Бой Джордж, с него и стилистката му успях да създам концепция за костюм, който той да облече в клипа. За мен това беше изключително предизвикателство, тъй като в този момент аз бях в България, а то трябваше да се направи за една седмица…в крайна сметка всичко беше наред, нещата му бяха станали точно и перфектно и бяха заснели клипа навреме."

И, въпреки че е възпитаничка на СМГ, страстта ѝ по дизайна върви успоредно с математиката. А на бала си отива с рокля, която прави сама.

"Имаше един период, в който много обичах да си правя едни рокли, които всички оприличаваха на чували, защото тогава конструктивно и технологично не ми стигаха уменията, те буквално представляваха едни големи черни правоъгълници, които отстрани са малко зашити, отгоре малко зашити, за да може да влезе тялото, но абсолютно свободно стояха надолу. Това беше дрехата, която VII, VIII и IX клас нонстоп носех, имах няколко различни цвята, сменях коланчето и аксесоарите, но все пак останах вярна на себе си."

Днес Елизабет Кайн мечтае смело за всичко, защото знае, че само смелите в целите си постигат желаното: "Безкрайно благодарна съм, за всички възможности, които съм имала до този момент и че така ми се е стекъл живота. Разбира се съм вложила всичко по силите си, за да стигна до там. Късмет. Не мога да кажа, че на 100% осъзнавам всичко, което се случва понеже постоянно работя и на моменти изпускам тези емоции, за да съм сигурна, че всичко ще е наред. Един ден ще си кажа ОК, щастлива съм, всичко е стабилно и знам, че ще продължава да расте."