Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света. Състоянието на създателя на "Майкрософт" се оценява на 130 милиарда долара, а новината за неговия развод възвърна интереса към имението, в което той и съпругата му Мелинда живееха до скоро.

Жилището е известно с името Xanadu 2.0, което е препратка към филма „Гражданинът Кейн“. Семейство Гейтс купува имота през 1988 г. за 2 милиона долара и инвестира още 63 милиона, за да го превърне в един от най-модерните домове в света.

Снимка: Getty Images

Имението се намира намира на брега на езерото Вашингтон, в едноименния щат, където е и централата на софтуерния гигант "Майкрософт".

Домът е с впечатляващите 6100 кв. м застроена площ и има 7 спални, 18 бани, 6 кухни, киносалон, огромна библиотека, бар и дори зала с батут. Разбира се, жилището разполага и с басейн, сауна и парна баня.

В двора има изкуствен поток, в който плуват пъстърви.

Снимка: Getty Images

65-годишният милиардер притежава и други имоти в САЩ. През 2009 г. той купи ранчо в щата Уайоминг, създадено през 1902 г. от Бъфало Бил. През 2014 г. Гейтс купи и ранчо в Уелингтън, Флорида.

Бил Гейтс се ожени за Мелинда на 1 януари 1994 г. на хавайския остров Ланай. Двойката има един син – Рори Джон (21 г.), и две дъщери – Фийби Адел (18) и Дженифър Катрин (25).

Двойката няма предбрачен договор и ще раздели имуществото си чрез споразумение.