Вътрешното разследване на Би Би Си е показало, че журналистът Мартин Башир наистина е използвал „измама“, за да си осигури прословутото интервю с принцеса Даяна през 1995 г.

Докладът, изготвен от бившия член на Върховния съд лорд Джон Дайсън, доказва, че 58-годишният Башир е използвал навремето две фалшиви банкови извлечения, за да манипулира Даяна и да си осигури интервю с нея.

Според британския вестник „Дейли Телеграф“, разкритията ще доведат до сътресения в ръководството на Би Би Си, тъй като то е знаело за случая.

„Използването на измама е позволено само при разследването на сериозни криминални престъпления. Интервюто с Даяна не попада в тази категория“ – споделя пред „Дейли Телеграф“ Ричард Ейър, инспектор по редакционната политика в Би Би Си през 1995 г.

Снимка: Getty Images

Мартин Башир е напуснал поста си като редактор по религиозните теми в Би Би Си малко преди да бъде обявен докладът от разследването. Според вестник „Гардиън“, новината за това е била съобщена на служителите чрез мейл на 15 май.

„Башир реши да напусне, тъй като му предстои нова сърдечна операция и иска да се фокусира върху здравето си“ – е било написано във въпросния мейл.

Журналистът е използвал фалшив документ за заплащане на аборт, за да убеди принцеса Даяна, че детегледачката на кралското семейство има връзка с принц Чарлз и дори е била бременна от него. Така Башир си е осигурил участието на Даяна в предаването „Панорама“. На нея й е било внушено, че Чарлз иска да я убие, за да може да се ожени за детегледачката.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

В легендарното интервю от 1995 г. Даяна прави признанието, че че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Принцеса Даяна загина на 36 години при автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.

Повече по темата можете да научите в LadyZone.bg