Така наречената дога (словосъчетание от английски – куче (dog) и йога (yoga) е йога с куче и става все по-популярна и в България. 

Маркета Блахова решава да отвори заедно със своя приятелка студио за практикуване на йога с кучета в Прага. Концепцията има успех още от самото начало. След упражненията хората могат да се гушката с кученцата, а могат и да ги осиновят.

Жената споделя, че някои клиенти идват не за да правят упражнения, а за да се гушкат с животните.

„При нас идват и хора, които преди всичко смятат да тренират, искат да се разтегнат, а наличието на кученца дава допълнителна стойност за тях. Тази концепция вече работи в Сидни и във Великобритания и всъщност решихме да я пренесем тук, в Чехия", разказва още Маркета.

"Отначало я изпробвахме, за да видим дали изобщо ще проработи. Видяхме дали е удобно за кучетата и едва когато се убедихме, че хората се вълнуват, а кученцата играят, решихме да го развием още повече. Някои от хората започнаха да се връщат, което е най-добрата обратна връзка за нас“, споделя още тя.

В други държави в някои от упражненията са включени и кучетата - например, те се вдига във въздуха или пък се поставя върху тялото. В студиото на Маркета обаче това не е практика, защото не искат да причиняват дискомфорт на животните. По време на урока, който е 45 минути, хората се разтягат, а след това имат 15 минути да се гушкат с кученцата.

„Постоянно имаме нови играчки за животните, така че всъщност това е интересна атракция за тях - да могат да играят с нещо ново. Или спят - това е другият вариант“, разказва Маркета Блахова.