„СпейсЕкс“ ще изстреля сателита „Додж-1“ към Луната следващата годината. Новината съобщи собственикът на компанията Илън Мъск в „Туитър“ и допълни, че това ще бъде първата космическа мисия финансирана с криптовалута, но не с коя и да е, а с Доджкойн. 

Въпросната електронна валута се смята за любима на милиардера. Вдъхновената от меме-културата криптовалута беше пусната на шега през 2013 г., но след като Мъск започва да я „рекламира“ в социалните мрежи цената ѝ скача стотици пъти, но все още не се използва масово за разплащателно средство. 

Според www.CoinGecko.com Доджкойнът е поскъпнал с 800% през последния месец и сега е четвъртата най-голяма дигитална валута, оценявана на 73 млрд. долара. 

Преди месец Мъск написа в „Туитър“, че „Доджкойнът буквално отива на Луната“, но тогава анонсът беше сметнат за първоаприлска шега. От последния му пост не става ясна стойността на мисията на „СпейсЕкс“ до Луната. 

По думите на вицепремиера на компанията Том Очинеро обаче мисията ще „демонстрира прилагането на криптовалутата извън земната орбита и ще постави основата на междупланетната търговия“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!