Днес се навършват 260 години от рождението на прочутия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

Пълното име на композитора е Йохан Хризостом Волфганг Теофил Моцарт, а Амадеус е латинската версия на гръцкото име Теофил.

Моцарт композира първото си произведение когато е пет години, а първата му публикувана творба е две години по-късно, когато е на 7-годишна възраст. Първата си опера пише когато е на 12 години. Заради тези постижения Моцарт е наричан „детето-чудо”.

Когато е на 9 години Моцарт изнася концерт на пиано в Лондон. Публиката е много впечатлена от представянето му и решава, че това е невъзможно за едно дете. Тогава тръгва и слух, че Моцарт е джудже.

По време на концерт във Виена детето-чудо Моцарт свири пред императрица Мария Тереза. Изведнъж, той става от пианото и прегръща нейната малка дъщеря, като я моли да се омъжи за него. Момичето е Мария-Антоанета, която по-късно става кралица на Франция.

Като млад, композиторът има домашен любимец скорец. В нотната тетрадка на Моцарт е записана мелодия, изпята от птичката, която е основна в неговия 17-и концерт за пиано.

Съвременни учени са установили, че ако на бебета се пуска музиката на Моцарт докато са в утробата е по-вероятно да се родят с висок коефициент на интелигентност.

Необходими са 202 часа, за да се изслуша цялата музика, която Моцарт е написал през целия си живот. Композиторът умира много млад, на 35-годишна възраст във Виена.

Историци и лекари предполагат, че Моцарт е починал след боледуване от инфлуенца, но неговият най-голям враг – италианският композитор Антонио Салиери – твърди, че го е отровил. Тази теория е подкрепена и от разкази на съпругата на Моцарт, която твърди, че композиторът е знаел, че е погълнал отрова. Смята се, че Реквиемът на Моцарт е композиран за неговата собствена смърт.

До ден днешен никой не знае къде е тялото на великият композитор. Моцарт е погребан според традициите на неговото време – в немаркиран гроб, без надгробна плоча.