Наградите „Оскар“ за 2024 година тепърва предстои да бъдат раздадени, но критици и почитатели вече гледат към 2025 г. И тук има единодушно мнение – „Дюн: Част втора“ задължително трябва да обере повечето награди.

Премиерата на лентата на Дени Вилньов беше на 1 март, но едва няколко дни по-късно тя вече поставя рекорди. „Дюн: Част втора“ задмина дългогодишния фаворит „Изкуплението Шоушенк“ и сега гордо заема първата позиция за най-висока оценка в уебсайта IMDb. Там лентата получи колосалната оценка от 9 от 10 точки – нещо, което изглежда на практика невъзможно за повечето почитатели на кино.

В бокс офис отношение филмът също е рекорден. В премиерните си дни филмът на Вилньов донесе 178,5 милиона долара печалба.

Първоначално премиерата на „Дюн: Част втора“ трябваше да бъде през октомври 2023 г. и много се питат – ако беше останала тази дата, щеше ли филмът да бъде номиниран за наградите „Оскар“ през 2024 г.?

Как се представя „Дюн“ до момента?

Първият филм от екранизацията на Дени Вилньов имаше общо 10 номинации за „Оскар“. Той се превърна в едва шестият филм в историята, който бе споменат във всички технически категории. Другите в тази класация са „Титаник“, „Господар и командир“, „Хюго“, „Лудият Макс“ и „Проповедникът“.

Още от сега критици залагат, че „Дюн: Част втора“ със сигурност ще появи в същите категории, като е възможно да спечели за дизайн на продукция, кинематография, дизайн на костюми, монтаж и саундтрак.

И фенове, и критика са категорични – вторият филм от сагата по романите на Франк Хърбърт определено надминава първия по всички параграфи.

Вилньов е добре познат в кино средите като режисьор, който предефинира класическите кино жанрове. Това не е и първата му изява в света на научната фантастика, но въпреки това режисьорът остава на практика незабелязан на големите кино форуми.

„Дюн: Част втора“ се опитва да прекъсне това проклятие, което е сполетяло ленти като „2001: Една одисея в Космоса“ и „Междузвездни войни“. Вилньов има една единствена номинация за режисура за лентата „Първи контакт“. Втората част на „Дюн“ вече е сочена като най-добрият му шанс да спечели „Оскар“ в престижната категория.

Жанрът е голямо предизвикателство. Научната фантастика не е една от най-любимите на филмовата академия. Ако „Дюн: Част втора“ успее да завоюва награда в някоя от основните категории, Академията ще легитимира най-накрая този пренебрегван жанр.

Проклятието на трилогиите

Един от факторите е датата на премиерата на филма. „Оскар“ претендентите обикновено биват пускани по кината в края на кино сезона, като заявка за предстоящите награди. „Дюн: Част втора“ тръгна по кината в първата четвърт на годината и има още много време до следващите награди „Оскар“.

Екипът на Warner Bros. има пред себе си сериозно предизвикателство – да задържи интереса върху лентата по време на целия сезон. Това означава всеки един филм, който бъде пуснат по кината оттук нататък, да не засенчва „Дюн: Част втора“.

Подобно на романите, и филмите на Дени Вилньов ще бъдат три. Последната лента с име „Дюн: Месия“ е в много ранен етап на предварителна продукция. Това обаче не е добре щом говорим за награди.

Страхът от предстоящия трети филм на практика дава извинение на членовете на Американската филмова академия да изчакат още малко, за да наградят сагата като цяло след излизането на последната лента. Подобно разбиране доведе до лошото представяне на „Властелинът на пръстените: Двете кули“ на Питър Джаксън. Тогава Академията награди третата лента от сагата – „Завръщането на краля“ с общо 11 победи.

В историята на Оскарите има само две трилогии до момента, които са получавали номинации за всяка лента по отделно. Това са „Кръстникът“ и „Властелинът на пръстените“.