Редица молове в САЩ ще създадат приветлива обстановка за деца с аутизъм. Целта е малчуганите да се срещнат с Дядо Коледа в спокойна среда, различна от познатата лудница, която обзема търговските центрове покрай коледните празници.

Ярката светлина и силен шум смущават децата с аутизъм, които често имат проблеми със сетивата, пише „Си Би Ес Нюз”.

Именно затова двете организации Autism Speaks и Cherry Hill Programs се включват в кампанията Santa Cares. Благодарение на нея моловете ще отварят по-рано, така че да не е натоварено. Освен това светлините ще бъдат затъмнени, а музиката – намалена.

Снимка: CBS News - Screenshot

Така децата ще имат възможността да се срещнат с добрия старец в уютна за тях обстановка, без да се чувстват натоварени.

Освен това Дядо Коледа ще премине през обучение как да комуникира с деца със специални нужди. Една от техниките включва да се стои на земята, за да бъде на нивото на детето – по този начин се показва равенство и спокойствие към малчугана.

Снимка: CBS News - Screenshot

„Нашата цел е да приобщим децата с аутизъм към света и благодарение на такива кампании се дава смисъл на семействата и усещането им за спокойствие, разбиране и приемане”, заяви Валери Парадиз от Autism Speaks.

Общо 747 Santa Cares събития ще се случат в 582 търговски центъра в САЩ и Канада. Подобни мероприятия се правят и преди Великден, но вместо Дядо Коледа идва великденският заек.

Събитията се организират от 2015 г. и са набрали близо 750 хил. долара от благотворителност.

Организаторите подчертават, че деца от всички възрасти и способности са добре дошли, за да споделят заедно празничния дух.