В година на пандемия и забрани за пътуване, обикалянето на света става предимно чрез разглеждането на снимки. Милиони хора откриват непознати места с помощта на кадрите на Димитър Караниколов. Българският фотограф е носител на много награди, публикувал е в „Нешънъл Джиографик“, „Вог“ и Би Би Си.

Архитект по образование, той разказа в студиото на CoolT,  че винаги търси нестандартните гледни точки и различния поглед към различните „капани за туристи“ по света.

Преди 5 години започва да снима сериозно – след пътешествие в Монголия. Кого среща там: „Това са хора, които живеят почти както се живеели техните прадеди преди 2-3000 години – супер автентични, страшно мили и гостоприемни. Не познават пари, не познават идеята за собственост на земя. Живеят просто в друго време“.

Снимка: Димитър Караниколов

По думите му има „магически места“, където „просто няма как да не направиш хубав кадър“. Димитър търси алтернативните гледни точки с помощта на дрон, а злоупотребите от страна на други туристи карат властите на много места да вземат мерки. Така се стига до следната случка в столицата на Мианмар Янгон, където искал да снима храм: „Дронът ми беше свален с анти-дрон пушка от монасите… Знам, че звучи странно, но те си имат цяла колекция от дронове, които са свалили“.

В същото време „когато изкараш хубав кадър, никой не те пита как си го изкарал“ и негови снимки се използват за туристическа реклама по света.

Димитър често се връща и към България. Според него нашата страна „е едно скрито съкровище в Европа“, а кадрите му са накарали много пътешественици от чужбина да дойдат у нас.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!