Делото между актьорите Джони Деп и Амбър Хърд приключи. Съдебните заседатели решиха в полза на Деп – той е бил оклеветен от Хърд в материал за „Вашингтон пост“ от 2018 г., където дори не се споменава името му. Актьорът трябва да получи 15 млн. долара от бившата си съпруга.

В същото време Хърд също спечели в едно обвиненията си. Актрисата заведе насрещен иск за оклеветяване по време на самото дело, визирайки изказвания на адвокатите на Деп по неин адрес. Тя трябва да получи 2 млн. долара за това.

Макар да изглежда като край, делото Деп – Хърд поставя много въпроси, на които тепърва ще трябва да си отговорим. Влиянието на съдебния процес е безпрецедентно, особено след появата на движението #MeToo. Още тогава се появиха гласове на критици, които заявиха, че част от жените, които признаха за сексуални посегателства срещу тях, всъщност лъжат за преживяванията си с цел лична облага.

Сега обаче тези гласове се засилиха още повече, защото подобни впечатления бяха затвърдени за първи път от съдебен състав. В този смисъл делото има много по-важно измерение и наследство.

Снимка: Getty Images

Нека говорим по същество

За какво всъщност беше делото на Джони Деп срещу Амбър Хърд? Според световноизвестният актьор бившата му съпруга на практика е сложила край на кариерата му с материал във „Вашингтон пост“.

В същото време Хърд никъде не споменава поименно Деп. В материала тя се описва като „публична фигура, която представлява домашното насилие“.

При произнасянето на решението на съда твърденията от материала бяха прочитани едно по едно и с предварително подготвени въпроси към тях, журито казваше какво е решението му. Деп спечели за всички споменати пасажи, като журито прецени, че Хърд е действала с „изключителна злоба“, като по този начин го е оклеветила.

И тук това е важното – делото по същество не се води за това дали е имало или не домашно насилие в семейството на Деп и Хърд. Разклащането на доверието в показанията на Хърд идва до голяма степен от масовата кампания срещу нея и всичко, което представлява.

Снимка: Getty Images

Не най-добрият пример за #MeToo движението

От самото начало Амбър Хърд е подложена на безкрайни критики и коментари от всички – журналисти, официални лица, интернет, почитатели на Джони Деп, но и от поддръжници на движението #MeToo.

Други жертви на домашно насилие я описват като „неподходящ свидетел“, защото по време на самото дело стана ясно, че Хърд е отвръщала на предполагаемото насилие отново с насилие и обиди. Семейният психолог на Хърд и Деп свидетелства, че двойката е била в „кръг от насилие“. „В един момент тя усещаше нуждата след всеки случай на неуважение да започва скандал“, казва психологът от скамейката в съда.

Записите на техни разговори също не помогнаха. В много от случаите, макар да се чува, че Джони Деп също се държи зле, псува и обижда съпругата си, Хърд не остава безучастна.

Докато с предишни случаи на #MeToo сме свикнали да виждаме жената в ролята на потърпевш, то тук ситуацията е доста по-сложна.

Решавайки в полза на Джони Деп, журито официализира тези притеснения и обвинения, превръщайки Амбър Хърд в обратното на „добрия пример“ от предишни дела за тормоз и насилие.