Делото между актьорите Джони Деп и Амбър Хърд приключи. Съдебните заседатели решиха в полза на Деп – той е бил оклеветен от Хърд в материал за „Вашингтон пост“ от 2018 г., където дори не се споменава името му. Актьорът трябва да получи 15 млн. долара от бившата си съпруга.

В същото време Хърд също спечели в едно обвиненията си. Актрисата заведе насрещен иск за оклеветяване по време на самото дело, визирайки изказвания на адвокатите на Деп по неин адрес. Тя трябва да получи 2 млн. долара за това.

Макар да изглежда като край, делото Деп – Хърд поставя много въпроси, на които тепърва ще трябва да си отговорим. Влиянието на съдебния процес е безпрецедентно, особено след появата на движението #MeToo. Още тогава се появиха гласове на критици, които заявиха, че част от жените, които признаха за сексуални посегателства срещу тях, всъщност лъжат за преживяванията си с цел лична облага.

Сега обаче тези гласове се засилиха още повече, защото подобни впечатления бяха затвърдени за първи път от съдебен състав. В този смисъл делото има много по-важно измерение и наследство.

Снимка: Getty Images

Нека говорим по същество

За какво всъщност беше делото на Джони Деп срещу Амбър Хърд? Според световноизвестният актьор бившата му съпруга на практика е сложила край на кариерата му с материал във „Вашингтон пост“.

В същото време Хърд никъде не споменава поименно Деп. В материала тя се описва като „публична фигура, която представлява домашното насилие“.

При произнасянето на решението на съда твърденията от материала бяха прочитани едно по едно и с предварително подготвени въпроси към тях, журито казваше какво е решението му. Деп спечели за всички споменати пасажи, като журито прецени, че Хърд е действала с „изключителна злоба“, като по този начин го е оклеветила.

И тук това е важното – делото по същество не се води за това дали е имало или не домашно насилие в семейството на Деп и Хърд. Разклащането на доверието в показанията на Хърд идва до голяма степен от масовата кампания срещу нея и всичко, което представлява.

Снимка: Getty Images

Не най-добрият пример за #MeToo движението

От самото начало Амбър Хърд е подложена на безкрайни критики и коментари от всички – журналисти, официални лица, интернет, почитатели на Джони Деп, но и от поддръжници на движението #MeToo.

Други жертви на домашно насилие я описват като „неподходящ свидетел“, защото по време на самото дело стана ясно, че Хърд е отвръщала на предполагаемото насилие отново с насилие и обиди. Семейният психолог на Хърд и Деп свидетелства, че двойката е била в „кръг от насилие“. „В един момент тя усещаше нуждата след всеки случай на неуважение да започва скандал“, казва психологът от скамейката в съда.

Записите на техни разговори също не помогнаха. В много от случаите, макар да се чува, че Джони Деп също се държи зле, псува и обижда съпругата си, Хърд не остава безучастна.

Докато с предишни случаи на #MeToo сме свикнали да виждаме жената в ролята на потърпевш, то тук ситуацията е доста по-сложна.

Решавайки в полза на Джони Деп, журито официализира тези притеснения и обвинения, превръщайки Амбър Хърд в обратното на „добрия пример“ от предишни дела за тормоз и насилие.

Снимка: Getty Images

Кой кого оклевети?

Делото, присъдата и последиците всъщност не са в услуга на никого – нито на Джони Деп, нито на Амбър Хърд.

Деп, макар да е любимец на публиката, винаги ще остане в сянката на едно „дали?“. Дали е възможно наистина да е посягал физически на съпругата си? Дали я е насилвал сексуално? Няма как да знаем и след сто други такива дела. Духът веднъж излязъл от бутилката не може да бъде върнат обратно.

Т.нар. „cancel култура“ никога няма да позволи тези дела да бъдат забравени.

Пораженията са Амбър Хърд също са дълготрайни. Много международни коментатори казват, че с нейната кариера е свършено. Интернет пространството изглежда обединено в желанието си да я подиграва и унижава по всевъзможни начини. Жертви на насилие се вричат във вярност, но и избягват да се асоциират с нея.

Самите говорители на #MeToo движението в изявлението си след края на делото не посмяха да подкрепят Амбър Хърд. „Подкрепяме всички жертви на насилие“, написаха те.

Негативното влияние на цялото дело и върху двете страни ще продължи да влияе на работата им, на кариерата им, на личния им живот. Джони Деп винаги ще бъде подозиран за женомразец и насилник, а Амбър Хърд – за златотърсачка.

Снимка: Getty Images

Краят на #MeToo?

Едно е ясно – отново се надигнаха гласовете, че движението #MeToo трябва да спре да съществува. За първи път критиците получиха физически образ на подкрепа и то не кой да е, а в лицето на Джони Деп – чаровен, световноизвестен актьор, който – поне привидно – изглежда също е жертва на тормоз.

Това поставя мъжете в контекста на домашното насилие за първи път. До това дело не се смяташе, че мъж може да пострада при взаимоотношенията си с жена.

Но шестте седмици показания на практика казват обратното. И мъжете, също толкова колкото жените, могат да бъдат жертва на тормоз. Това има потенциала да срине доверието в #MeToo движението и разказите на пострадали жени, но в същото време може да го реформира така, че да стане по-отворено към нюансите на човешките взаимоотношения, извън физическото и психическото насилие само на жени.

Защото всъщност кой е потърпевш в ситуация с двама насилници? Предстои да разберем.