Актьорът Дензъл Уошингтън бе отличен от Холивуд за цялостното му творчество, обхващащо пет десетилетия и две награди „Оскар”. Режисьорът Спайк Лий връчи на 64-годишния актьор наградата в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

Малкият елит на Холивуд от водещите чернокожи творци отдаде почит на кариерата на Уошингтън - на сцената излязоха Морган Фриймън, Джейми Фокс и Махершала Али, както и звездите от „Черната пантера” Чадуик Босман и Майкъл Б. Джордан.

Снимка: EPA

"Ти проправи пътя. Ти ни показа пътя. Но това, което е наистина монументално, че твоето влияние, твоят обсег, излизат извън расата. Ние сме тук, защото стоим на раменете на гигант", каза Махершала Али.

"Няма "Черна пантера" без Дензъл Уошингтън", каза Чадуик Босман, имайки предвид първия филм на „Марвел” с чернокож супергерой.

Холивуд е силно критикуван заради проблема с многообразието си, особено в кампанията #OscarsSoWhite около церемонията по наградите на Академията за 2016 г.

Снимка: EPA

Дензъл Уошингтън е един от четирите тъмнокожи звезди, спечелили "Оскар" за най-добър актьор. Той получи статуетка за най-добра второстепенна роля за епоса на американската гражданска война "Слава" (1989 г.) и статуетка за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа "Ден за обучение" (2001). Получил е признание за широка гама от роли, които изпълнява във филми като "Man on Fire", "American Gangster" и "Remember the Titans", припомня БГНЕС.

Той представи американския мюсюлмански свещеник и защитник на гражданските права Малкълм Икс в биографичния филми на Лий от 1992 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!