Българката Деляна Лазарова зае първото място на Международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020 и в продължение на две години ще бъде помощник-диригент на Марк Елдър, главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри и ще ръководи Младежкия оркестър "Хале". От 287 млади диригенти от 55 държави до финала стигнаха четирима, сред които и Деляна. Трета награда грабна британецът Джоел Санделсън, а втора - Родолфо Бараес от Венецуела. 

Снимка: The Hallé
Снимка: Личен архив

Деляна Лазарова е израснала е в Пловдив в семейството на журналист и пианистка и театрален композитор. Нейн брат е водещият на времето по bTV Борислав Лазаров. След завършването на НУМТИ „Добрин Петков“ със Специална награда за високи музикални постижения, тя постъпва в Държавния университет на Луизиана, САЩ. Следва Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана, като се обучава при Маурисио Фукс и Кеворк Мардиросян. Деляна е учила при диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Леонард Слаткин.

През март ѝ предстои и участие в конкурса за жени диригенти La Maestra в Париж. Ето какво сподели тя по повод наградата си пред Ladyzone.bg:

Случи се така, че дирижирането беше едно естествено продължение на музикалния ми живота като цигуларка. Винаги съм била привлечена от тази професия, но първо дойде цигулката. Това, че съм учила и работила като цигуларка ми помага много сега в дирижирането. (...)

Определено, гледам на този конкурс и на резултата от него, като нещо, за което съм се подготвяла цял живот. (...)

Работата на диригента е много разностранна. Той/тя трябва да са изключителни музиканти, музиковеди, историци, да са добри режисьори, актьори, а и от време на време рекламни агенти.

Цялото интервю с Деляна Лазарова, както и видео с първите впечатления след спечелването на отличието, вижте тук: