Ученици от Националната природо-математическа гимназия събират храна за нуждаещи се възрастни хора от Монтанско. Инициативата „Дари храна, дари любов“ вече е в ръцете и на най-малките възпитаници на училището, а всеки доброволец е добре дошъл.

Снимка: Личен архив

„С всяко пътуване срещаме и същите лица, и нови хора. Всеки от възрастните хора има уникална история, повечето разказват за нещата, които са им се случили през последните години, за самотата, в която живеят, за това, че няма близки хора до тях, за мъката, мизерията и бедността. Това е нещо, което много ни разчувства всеки път и ни кара да си мечтаем кампанията да става голяма и да достигнем до повече хора“, разказа в студиото на CoolT Вяра Иванова.

Снимка: bTV

Тя и нейната съученичка Ваклина Стоянова се вдъхновяват от подобна инициатива на друго училище – насочена към нуждаещи се във Видинско: „Говорехме си колко е страхотно, че хора на нашите години са се организирали да направят нещо толкова голямо и хубаво и си казахме „Защо ние не направим подобно нещо?“.

Снимка: Личен архив

Така организират събирателен пункт в училище и успяват да зарадват възрастни жители на села в Монтанска област около Великден. Помагат им и кметовете, които съставят списъци на нуждаещите се.

Снимка: Личен архив

Още първият възрастен човек, при който отишли, ги посъветвал винаги да си вадят честно хляба: „Отначало той дори не искаше да приеме пакета, който му бяхме приготвили и ни каза „Аз цял живот съм се трудил за това, което получавам и ми е много неудобно да получа наготово нещо“, въпреки че той имаше нужда от тази храна“.

Снимка: Личен архив

Вяра и Ваклина вече учат медицина, но осмокласниците в НПМГ поемат инициативата. Нужна им е помощ от доброволци – най-вече за транспорта на събраната храна.

Днес и другата събота можете да се включите в „Дари храна, дари любов“  - събирателните пунктове са в сградата на НПМГ (ул. „Бигла“ 52 в София) от 10:00 до 15:00 ч., както и при фонтаните на централния вход на Южния парк от 12:00 до 17:00 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!