Днес е 29 февруари – ден, който получаваме допълнително веднъж на четири години. Високосната година е въведена от чисто практична гледна точка, но въпреки това е обгърната с много митове и легенди.

Хората, родени на тази дата, се наричат „високосници“ или за бебетата – „високосничета“. Ако пък се интересувате от зодии, родените днес са зодия риби. В невисокосни години рождениците сами избират дали да празнуват на 28 февруари, или на 1 март.

Снимка: iStock

Какво е високосна година?

На всеки четири години в Грегорианския календар – основен за повечето държави в света, се добавя един допълнителен ден към обичайните 365 дни. Това е именно 29 февруари или т.нар. „високосен ден“.

Според изчисленията на НАСА, макар една година да е равна на 365 дни, планетата ни всъщност обикаля около Слънцето в продължение на около 365,25 дни. Римският император Юлий Цезар решава да компенсира загубата на това време, за да не се превърне в по-голям проблем за календара по-късно. Така той въвежда на всеки четири години да имаме един допълнителен ден през февруари.

Тази идея по-късно се доразработва от Папа Григорий XIII, който допълва, че високосните години не могат да бъдат такива, които завършват с 000, освен ако не се делят на 400.

Ако нямахме високосна година, сезоните на Земята щяха да са тотално объркани. Така лятното и зимното слънцестоене нямаше да съвпадат със съответните сезони. Ако този допълнителен ден не съществуваше, календарът ни щеше да е неточен с около 24 дни на всеки 100 години.

Снимка: iStock

Бракът, връзките и високосната година

Основните митове и легенди за този допълнителен ден са около романтичните връзки и брака. Според някои култури по света да сключиш брак по време на високосна година е лош късмет и при всички случаи води до развод.

В съседна Гърция се смята, че тези двойки, които се разведат в рамките на високосната година, не намират щастие до края на живота си.

В Ирландия традицията е в другия край на спектъра. 29 февруари се нарича „Денят на ергените“ или „Дами канят“. Според легендата света Бриджит, светицата на Ирландия, отива при свети Патрик (познат още като „Апостол на Ирландия“) да се оплаче, че на мъжете им отнемало прекалено дълго време да предложат брак на жените.

Така Патрик разрешава на жените те да предлагат брак на този ден – веднъж на четири години.

Традицията се задържа през вековете, като става наистина популярна през XIX век. Ирландската фолклорна комисия дори събира историите около предложенията за брак на високосна година.

Снимка: iStock

Дървета, вестници и лоши поличби

Извън романтичните истории за 29 февруари, има много места по света, които имат необичайни традиции за този ден.

В Германия млади момчета режат буково дърво, което украсяват с панделки. Дървото се поставя пред дома на тяхната любима. На високосна година тази традиция се обръща.

Във Франция отбелязват 29 февруари с вестник, който излиза веднъж на 4 години. Изданието е сатирично и обикновено е в комиксов вид.

В Шотландия пък да си роден на 29 февруари се приема за изключително лош късмет. Според народните вярвания „високосничетата“ ще страдат цял живот. Отново в Шотландия фермерите смятат, че високосната година е лоша за насажденията.

В Русия казват, че времето се обръща именно на 29 февруари.

В Тайван се смята, че на 29 февруари е по-вероятно да починат възрастните ни роднини. На този ден тайванските дъщери се прибират у дома и готвят на семействата си свински нудли – за здраве и късмет.