Цяла година да е Коледа - това може би е мечта освен на всички деца и на всички скиори, и на тези, които имат приключенски и романтичен дух! За духа на Коледа спомага обстановката в най-северната част на Европа. Там още има лампички навсякъде, разказва София Стоева. „Коледната елха в центъра на града е още украсена и аз смятам, че така трябва да е, защото Лапландия е точно това!“, казва тя.

Снимка: bTV

София е на 27 години. Страстта в живота й е да кара туристите да обикват мястото, на което са отишли. Така е правила дълго на българското Черноморие. Тази година решава да замени водата със снега – отива в курортния град Леви, където освен всичко необичайно има и 43 ски писти. Взимат я не просто като аниматор, а на по-висок пост, да организира всички туристически групи.

Снимка: bTV

„И кацам, виждам сняг. Аз си тръгвам от Бургас, към 18 градуса беше там и кацам на минус 23! Днес е най-студеният ден, откакто съм тук. Когато пристигнах на 10 ноември беше минус 23. Оттогава не е било толкова студено, а днес се събудих на -28 сутринта, после стана -29. И за рамките на 10 минути, в които ми се наложи да вървя до един от хотелите, миглите ми бяха замръзнали, бях се покрила, само очите ми бяха навън. Миглите ми бяха измръзнали! Задължително трябва термо бельо и колкото се може с повече дрехи опаковани. С поне три пуловера отгоре, един чифт чорапи, защото се оказа, че колкото повече чорапи слагаш, толкова по-студено е!“, съветва тя.

Снимка: bTV

А придвижването става по необичаен начин: „Ако е адски студено, колата не може да запали, обикновено повечето местни имат елени и хващат шейната и с елена, няма как! Елени има повече отколкото хора тук в Лапландия! Месото, което най-много се яде, също е елен! Те са им домашните любимци! Лапландия е магия! Не само заради Дядо Коледа, елените и снега, но и заради северното сияние, което е неописуемо красиво!“

На 20-ия си ден вижда за първи път Северното сияние: „Емоцията е неописуема! Тук разполагаме с мобилно приложение и то изпраща известие „В следващия час можете да видите Северното сияние“. И това мобилно приложение показва доколко можеш да го видиш от 1 до 5“.

Снимка: bTV

В момента вижда слънцето за по 2-3 часа на ден, а от края на ноември до края на декември животът е протичал при почти абсолютен мрак.

Какво ли е обаче да живееш на място, което е като декор на коледен филм? „Елфите, по принцип, са навсякъде. Те са наети на работа тук. Даже предната седмица пак видях един елф, което вече ми е странно да ги виждам по това време на годината. Те се грижат за настроението на гостите. Да речем разхожда се семейство, елфът ще хване детето, ще отидат да се пързалят с шейни. Ще правят пакости, след това може да пекат курабийки…“.

Снимка: bTV

А сред приятелите в Лапландия можеш да назовеш дори и Дядо Коледа: „С Дядо Коледа работихме заедно ноември месец, големи приятели сме вече! И ме чака догодина, сега е на почивка! Каза, че отива сега в Мароко на топло…“.

А след усиления труд през зимата, за София следва и дългоочакваната ваканция през лятото, за което отново ще се върне в Слънчев бряг.