Известни художници като Леонардо да Винчи, Сандро Ботичели и други ренесансови майстори са експериментирали със смесването на яйчен жълтък в маслената боя. Така помагали на картините да издържат на влага и да предотвратят набръчкването и пожълтяването им.
Това показва проучване, публикувано от Nature Communication. Изследването, което се фокусира върху навиците за рисуване на майсторите, "може да подобри опазването на безценни произведения на изкуството“.
Според експертите добавянето на яйца към маслени картини "действа като антиоксидант, забавяйки началото на втвърдяването" и помага да се спре разграждането на боята.
"Има много малко писмени източници по този въпрос и досега не е правена научна работа, която да изследва темата толкова задълбочено", коментира пред Си Ен Ен авторът на изследването Офели Ранке от Института по машиностроене и механика към Технологичния институт в Карлсруе, Германия.
"Резултатите ни показват, че дори с много малко количество яйчен жълтък може да се постигне невероятна промяна на свойствата на маслената боя, което показва как тя може да е била полезна за художниците”, посочва той.