Да се будиш до любимия човек всеки ден на различно място. Да посрещаш изгреви и залези по целия свят. Да натрупаш нови приятелства във всяка точка от земното кълбо. Живот, изпълнен с безкрайни пътешествия.

Това е приказното ежедневие на Рая Енчева и Луи Коул, които са превърнали своята най-голяма страст в професия.

„Създаваме травъл влогове, за да помагаме на хората да отворят своите умове и сърца за други хора, които може би изглеждат по различен начин от тях, живеят различно и изповядват различна религия. За да им напомняме, че всички сме едно цяло", казва Рая.

Снимка: Instagram/RayaWasHere

"Има един невероятен цитат, който използвам често - „Пътуването е противоотровата на невежеството“. То е лекарството, което ще излекува хората от тесногръдието им към света”, добавя Луи.

Лъчезарната Рая е от Русе, но още като дете се мести с родителите си в Америка. Луи е роден и израснал в Англия. Пътищата им се пресичат преди шест години и половина не къде да е, а в космополитния Ню Йорк. Искрата пламва от пръв поглед и до днес те са неразделни. Свикнали са да не се задържат дълго на едно място, необятният свят е техният дом. Номадският живот и интересът към изследването на различните култури ги отвява на дълго пътешествие в Африка, където се сблъскват с много различни съдби.

Снимка: Instagram/RayaWasHere

„Посетихме Сиера Леоне в края на епидемията от Ебола, която отне стотици животи. Видяхме как хората се събират за първи път от година и танцуваха, и се забавляваха. Усмивките по лицата им и емоцията, която витаеше във въздуха, бяха неописуеми”, разказва младата пътешественичка.

Снимка: Instagram/RayaWasHere

„Разговарях с момиче на около 15-16 години. Нашата среща преобърна мирогледа ми. Животите ни бяха толкова различни. По това време живеех в Ню Йорк, а тя в малко селце в Сиера Лионе, но това не ни попречи да общуваме с часове за любовта, нейния годеник, мечтите ѝ. Тогава осъзнах, че няма значение откъде сме и как изглеждаме. Всички имаме много повече общи неща, отколкото си мислим”, добавя Рая.

Преди няколко седмици тяхната приказка стига до своята кулминация. Луи предлага брак на Рая на тяхното парче земя в Коста Рика. Разказва, че е бил притеснен, но е знаел, че не трябва да изпуска момента. Рая пък сама си е избрала годежния пръстен.

Снимка: Instagram/RayaWasHere

„Преди да се случи, усещах как сърцето му бие бързо, така че някак си знаех, че моментът идва. След като падна на колене, не си спомням нищо. Беше много вълнуващо да разкажем на нашите роднини и приятели за нашето щастие. Празникът продължи с дни”, казва  българката.

Свободата е състояние на духа, а истинският пътешественик не познава граници - затова повечето пътувания на слънчевата двойка са непланирани и ще останат такива и в бъдеще.

Снимка: Instagram/RayaWasHere

„Така сме отворени за много повече изненади. Един ден чувате за невероятно красив вулкан и сте - хайде да отидем там утре и го правим. Пуснете се по течението и вземете възможно най-малко багаж, за да сте свободни и да се забавлявате”, съветват те.