15 души от най-различни професии и социални прослойки живяха 40 дни под земята, за да изследват усещането за време. Необичайният експеримент се проведе във Франция, като целта е да се установи как времевите маркери влияят на живота ни.

Всички участници са доброволци в проекта с име „Дълбоко време“. Целта на учените е да проверят как концепцията за време се променя в среда, в която липсват хронологични ориентири, както и дали хората могат да се адаптират към такъв тип живот.

Заради липсата на светлина и контакт с външния свят много от участниците изгубили представа за времето още в първите седмици на експеримента. Жизнените им показатели били следени постоянно от екипи над пещерата, за да е сигурно, че всичко е наред с тях.

На 39-ия ден участниците били уведомени, че е време да напуснат пещерата и на следващия ден излезли на повърхността. Необичайното било, че според техните усещания били изминали само 30 дни от началото на експеримента.

На повечето участници е направен ядрено магнитен резонанс в рамките на 24 часа от напускане на пещерата. Резултатите от експеримента ще станат ясни след време.

„Усещането беше като да натиснеш пауза. Усещането да си огрят от слънце и да слушаш птиците беше приятно, но можех да прекарам още време в тази пещера“, казва един от участниците.

Според ръководителя на проекта Кристиан Клот експериментът е важен за бъдещето на човечеството на нашата планета.

„Трябва да се научим как мозъците ни намират нови решения по-добре, независимо от ситуацията“, казва той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!