Ново проучване сочи, че преболедувалите от новия коронавирус имат по-висок риск от това да развият психични или мозъчни заболявания в рамките на шест месеца след положителния им тест за заболяването. По-конкретно, един на всеки осем души развива такова заболяване.

Анализът, който все още не е рецензиран, сочи, че тези цифри са още по-стряскащи при хората, които имат предишни подобни диагнози. Тогава при един от трима се открива неврологични или психични заболявания.

Проучването установява, че един на всеки девет от преболедувалите получава диагноза като депресия или инсулт, макар никога да не се е налагало да ходи до болница, докато е бил болен от COVID-19.

За да разберат има ли връзка между коронавируса и тези заболявания, учените преглеждат електронните здравни досиета на 236 679 пациента с COVID-19, сред които има такива боледували у дома, както и в болница. Те сравняват тези данни с група от хора, които са изкарали обикновен грип, както и с група, страдала от инфекция на дихателните пътища. Всички случаи са от 20 януари до 13 декември 2020 г.

При анализът са взети предвид също други рискови фактори, като възраст, пол, придружаващи заболявания и социално-икономически статус. Учените установяват, че случаите на неврологично или психиатрично заболяване при прекаралите COVID-19 в рамките на шест месеца след болестта са 33,6%. За почти 13% от участниците това е първа подобна диагноза.

В същото време учените посочват, че не трябва да се изключва възможността тези заболявания просто да не са били диагностицирани преди боледуването от COVID-19.

Това е поредното проучване, което разкрива връзката между коронавируса и последвали неврологични и психични проблеми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!