Фантазиите на четири прочути жени оживяват на сцената на Музикалния театър в новия спектакъл на балет „Арабеск“. Невинаги красиви, най-често в името на мъж и въпреки собствените им принципи, тези завладяващи образи обединяват четири от най-популярните образци в операта – „Норма“, „Тоска", „Травиата" и „Мадам Бътерфлай".

„Вземи парче дърво, направи цигулка и накарай хората да плачат“. В Опера Diva има и втора сюжетна линия, чийто звуков фон е текст на Анна Петрова, коментиращ теми като страховете, творчеството, славата, забвението, отношението към жената, лъжата, изневярата, пороците, любовта...

Фотограф - Костадин Чернев, балет Арабеск

Съдбите на главните героини преминават сюжетно през познати вече сцени, за да разкрият истини, които ще останат като съмнителни постулати от света на човека и претенциите му за човечност. Като например, че зад всеки талантлив човек стоят по сто бездарника с нож в ръка, като и че не прощават успеха онези, за които гроздето винаги е кисело.

Новините от бъдещето са, че  ще се лекува с музика, а който не е музикален, не може да бъде доктор. По-любопитни обаче остават думите, отнесени към мъжко-женската конфронтация на бойното поле, наречено живот. Защото винаги ще има такива, които ще кажат „Не мога да обичам дълго, но мога да обичам винаги!“ или „Любовта и изкуството имат право на всичко!“. И този, само на пръв поглед, дамски свят, ще стигне до извода, че жените не разбират фантазиите на съпруга-артист и още по-крайното – че артистът на пет години трябва да сменя съпрутата си, даже на три. Нищо, че от любовта й може да напише шедьовър...

Фотограф - Костадин Чернев, балет Арабеск

В Опера Diva хореографията е на Мариана Крънчева и със специалното участие на почти съвършената Веса Тонова. Звучат най-красивите арии на Белини, Пучини и Верди.

Музикалната среда е на Петко Манчев, сценограф е Никола Налбантов, а костюмите са на Елена Иванова и Мариана Крънчева. Репетитор е Теодора Стефанова.

Дивите в Опера Diva

Докато Мадам Бътерфлай (Веса Тонова) гледа към пристанището в очакване на съпруга си Пинкертон (Стефан Вучов), я изпълват спомени. Сякаш преживява отново първата им среща и трепета на любовта им. Но това е до мига, в който го вижда да слиза от кораба с друга жена.

Виолета (Петя Колева) и младият Алфред Жермон (Стефан Вучов) са щастливи заедно. Намесата на Жорж Жермон (Васил Дипчиков), бащата, кара Виолета да отблъсне любимия си и да се предаде на болестта.

Фотограф - Костадин Чернев, балет Арабеск

Тоска (Даниела Иванова) стои над окървавеното от побой тяло на любимия си Каварадоси (Васил Дипчиков). За да запази живота му, тя отива да се отдаде на Барон Скарпиа (Стефан Вучов), предводител на римската полиция. Гневът й надделява и тя убива насилника.

Норма (Андрея Андонова) е разкъсвана между гнева от предателството на Полионе (Васил Дипчиков), неин таен любим и баща на децата й, любовта й към него, и чувството за вина от собствената й лъжа пред нейния народ. Тя решава да накаже Полионе и новата му любов Адалджиза, но впоследствие им прощава, предава се и сама тръгва към кладата.