Големият холивудски актьор Джон Траволта днес навършва 66 години.

Снимка: Getty Images

Траволта става звезда през 1975 г., когато получава роля в сериала „Добре дошъл отново, Котър“, който продължава до 1979 г. и се радва на значителна популярност. Благодарение на известността си от сериала, Траволта започва да получава и по-големи роли, като тази във филма „Кери“ на Браян де Палма.

През 1977 г. го избират за главната роля в „Треска в събота вечер“, който става абсолютен хит и носи на Джон Траволта първата му номинация за „Оскар“.

През 1978 г. мюзикълът „Брилянтин“ се превръща в пълнометражен филм и в главната роля е избран именно Джон Траволта. Той вече е изпълнявал ролята на Дани Зуко на сцената, така че тя не е нова за него. Във филма си партнира с певицата Оливия Нютон-Джон.

Снимка: Getty Images

„Брилянтин“ става международен хит и донася на създателите си забележителните за времето си 400 милиона долара (за сравнение, бюджетът на филма е бил 6 милиона). Джон Траволта става любимец на милиони зрители по целия свят.

Една от почитателките на Траволта е принцеса Даяна, която през 1985 г. пристига на посещение в Белия дом и специално моли за възможност да танцува с Джон Траволта.

Между пробива си в киното и края на хилядолетието, Джон Траволта става един от най-търсените актьори в „Холивуд“. Той остава популярен дори след като участва в успешната, но заклеймена от критиците поредица „Виж кой говори“. През 1994 г. Куентин Тарантино го харесва за култовия си филм „Криминале“ и тази роля носи втората номинация за „Оскар“ на Джон Траволта.

През 2000 г. обаче Джон Траволта участва във филма "Бойно поле Земя", който се счита за един от най-лошите, правени някога. Повече за филма и за връзката на Джон Траволта с Църквата на сциентологията може да научите на сайта ladyZone.bg: