Черният шоколад помага за здрав сън, защото съдържа магнезий - минерал, който е много важен за правилното функциониране на биологичния часовник, съобщи в. "Дейли мейл".

Малко хора осъзнават колко важен е магнезият за почти всички функции и тъкани в човешкото тяло. Той поддържа имунната система, предотвратява някои видове рак, намалява опасността от инфаркт.

Учени от университетите на Единбург и Кембридж установиха, че той е свързан и с биологичния часовник, който определя заспиването и събуждането, освобождаването на хормони, регулира телесната температура. Техните експерименти показаха, че магнезият контролира и времето, когато се включват различните функции и колко ефикасно го правят.

Учените са работили с трите основни вида биологични организми - човешки клетки, водорасли и гъби. И в трите нивата на магнезия се покачват и спадат в ежедневен цикъл.

Молекулярният анализ показа, че това колебание е ключово важно за поддържане на биологичния ритъм на клетките. Той е много важен и за метаболизма и определя колко бързо клетките преобразуват храните в енергия.

Богати на магнезий са също листните зеленчуци, ядките, рибата, бобовите култури, пълнозърнестите храни, авокадото, киселото мляко, бананите, сушените плодове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".