Доналд Глоувър, известен с музикалния си псевдоним Чайлдиш Гамбино, с историческа победа на наградите “Грами” – неговата песен This Is America ("Това е Америка") спечели в престижните категории “Песен на годината” и “Запис на годината”. За първи път хип-хоп песен печели в тези категории.

Глоувър не присъства лично на наградите и според източници на Си Ен Ен отказал и да пее по време на церемонията.

Песента This Is America предизвика полярни мнения в Съединените щати през май миналата година. В нея се пее за расовото неравенство в САЩ, а видеоклипът е пълен със символи на дискриминацията на чернокожите.

Снимка: Reuters

През годините грамитата са били многократно критикувани, че често подминават постиженията в хип-хоп, рап и ар ен би музиката.

Глоувър не е единственият рап изпълнител, който отказа да пее на връчването на музикалните награди. Рапърите Кендрик Ламар и Дрейк, сочени заедно с Глоувър за най-добрите млади рапъри в момента, също отказаха да пеят на церемонията.

Карди Би по време на изпълнението си на Грамитата
Снимка: Reuters

Историческа победа и за певицата Карди Би, която спечели в категорията “Най-добър рап албум”. За първи път жена печели тази награда.

Кейси Мъсгрейвс
Снимка: Reuters

Статуетката за “Албум на годината” беше присъдена на Кейси Мъсгрейвс.

Лейди Гага
Снимка: Reuters

Лейди Гага спечели две награди – за “Най-добро поп изпълнение” за песента й “Джоан” и “Най-добър поп дует” за песента Shallow с Брадли Купър от лентата “Роди се звезда”.

Снимка: Reuters

Жените властваха над грамитата

Тази година церемонията по връчването на най-престижните музикални награди беше белязана от женското присъствие.

Церемонията беше водена от певицата Алиша Кийс, която в началото на Грамитата се появи на сцената в компанията на Лейди Гага, Джада Пинкет Смит, Мишел Обама и Дженифър Лопез. Всяка от тях сподели своята история с музиката и как тя е повлиялия върху тях. Съпругата на бившия американски президент Барак Обама беше посрещната с бурни аплодисменти.

Много от наградите бяха раздадени именно на жени изпълнители.

Снимка: Reuters

Изпълненията

Церемонията не премина и без скандали. Певицата Дженифър Лопез изпълни няколко песни на “Моутаун рекърдс” – компанията, която издава чернокожи музиканти – и така си навлече гнева на много потребители онлайн.

Снимка: Reuters

Изпълнението, за което всички говорят е на песента Shallow, която Лейди Гага изпя сама, тъй като Брадли Купър по това време беше във Великобритания на наградите БАФТА.