Нов, още по-голям адронен колайдер планира да изгради Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН. Цената на супер съоръжението се очаква да достигне 9 млрд. евро.

Изграждането на Големия ускорител на частици започна през 2001 г. и беше открит 7 години по-късно. Над 100 български учени и досега работят по експериментите с елементарни частици, които са се образували в първите мигове след раждането на Вселената.

Снимка: btvnovinite.bg


Ускорителят е разположен на стотина метра под земята в ЦЕРН, близо до Женева. Той е с дължина на окръжността 27 километра, а четири детектора улавят образуваните частици при сблъсъка на протонни лъчи. Новият колайдер, който ще наследи сегашния, се предвижда да бъде три пъти по-голям, а с него отново ще работят специалисти от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Снимка: btvnovinite.bg


Работното наименование на съоръжението е „Бъдещ кръгов колайдер”. Той ще даде нови възможности за изследване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса защо Вселената продължава да се разширява.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ще бъде разположен в тунел, който е 100 километра дълъг, който ще може да ускорява частици до 7 пъти по-висока енергия. Той ще минава под Женевското езеро, под града Женева, частично на територията на Франция, достатъчно голямо съоръжение ще бъде”, посочи проф. дфн Леандър Литов.

Снимка: btvnovinite.bg


Учени от Физическия факултет на Софийския университет ще работят със сегашния ускорител и през следващото десетилетие. А когато новият колайдер бъде готов, с него ще продължат да разкриват тайните на Вселената. Възможно е милиардерът Илън Мъск да инвестира в „Бъдещия ускорител".

Снимка: btvnovinite.bg


„Цената на тази нова машина ще бъде от порядъка на 9-10 милиарда. Това ще бъде огромен международен проект, който е отворен за участие на всички държави, включително и частни лица”, допълни проф. Литов.

Очакванията са „Бъдещия кръгов колайдер” да заработи през 2040 г.