Руската православна църква е инициирала редица дисциплинарни мерки срещу т.нар. “Гучи” свещеник, предаде “Телеграф”. Вячеслав Баскаков отговаря за църквата в Твер, но извън богослужебните си дейности обичал да пазарува скъпи маркови стоки.

С новите си придобивки не спирал да се хвали в профила си в “Инстаграм”. В няколко от публикациите свещеникът се хвали с дизайнерските си чанти и обувки от “Гучи” и “Луи Вюитон”. Профилът му бързо беше изтрит, но онлайн се появиха скрийншоти от съдържанието му.

“Надяваме се да намерим подходящите думи и действия, с които да вразумим този пастир, за да не се слчват отново подобни неща”, коментира Александър Волков, говорител на руския патриарх Кирил.

Това не е първият случай, в който Руската православна църква е замесена в подобен скандал. През 2012 г. патриарх Кирил беше заснет да носи часовник на стойност 30 хил. долара.

Фотографията беше публикувана в официалния сайт на църквата, но след негативния отзвук часовникът беше изтрит от ръката на патриарх Кирил. За жалост специалистите по “Фотошоп” бяха пропуснали да махнат отражението на часовника в лъскавата маса под ръката на Кирили, което доведе до още по-големи подигравки онлайн.