Днес излиза последният брой на британският вестник „Индипендънт”. От утре изданието ще бъде само в електронен вариант, съобщи БТА.

През последните години продажбите им бележат траен спад. На челната страница на последния си брой редакцията е избрала скромна бяла страница, в чийто център е изписано с червени букви „Спрете печатарската машина” („Stop Press”), а под тези думи стоят годините на появата на хартиената версия и на спирането й: 1986-2016 г.

Сред служителите във вестника има традиция когато техен колега журналист се пенсионира, целият екип го изпраща с барабанене с ръце по бюрата. По същия начин изпратиха и последния брой на изданието за печат.

Видеоклипове в социалните мрежи показват емоционалния момент:

„Днес печатарските машини са спрени, мастилото изсъхна и вече няма да се отпечатва на хартията, но една страница се затваря, а друга се отваря и духът на „Индипендънт” ще продължава да живее”, пише в последния редакционен на материал на списанието.

"Индипендънт", чийто първи брой се появява през октомври 1986 г., е най-малко продаваният национален вестник в Обединеното кралство, далеч след таблоиди като "Сън" и "Дейли мейл" или ежедневници като "Таймс", "Гардиън" и "Дейли телеграф".
В апогея си през 1989 г. левоцентристкият всекидневник, известен с ангажираността си и видното място, отделяно на снимките на първа страница, излизаше с дневен тираж от 420 000 копия. Напоследък обаче той успяваше да продаде не повече от 40 000.